"Köylerimiz için KÖYDES önemli bir milat"

İl Genel Meclis Başkan Cavit Çağlayan, ilk gündemlerinin ardından durum değerlendirmesi yaparak hizmet bekleyen köylere seslendi. "Görevimizin hassasiyetinin farkındayız.  Köyler hizmet beklemekte. Durmak olmaz. Üzerime düşen görevi yapmalıyız" diyerek Önadım Medya Grubu Haber muhabirlerine çeşitli açıklamalarda bulunan Çağlayan, KÖYDES ile alakalı olarakta bilgiler vermeyi ihmal etmedi. Hafta sonu Kırklareli'nin köylerini gezen Çağlayan, yağmur duası için köylü vatandaşlarla dua etti. İl Genel Meclisinin Milliyetçi Hareket Partisi adına grup Başkan Vekili İbrahim Akten ise, Çağlayan'ı yalnız bırakmadı. Ve; " MHP ve CHP'nin yakınlaşması meclis dışına taştı" dedirtti

Kırklareli Merkez İl Genel Meclis Üyeleri Nihat Sağlam, Hazel Yolgiden, Cavit Çağlayan, Seyhan Delioğlu, İbrahim Atken, Lüleburgaz  İl Genel Meclis Üyeleri;  Bora Terzi, Ceyhun Alkan, Gürcan Kırım, Yeşim Girgin, Ertuğrul Koç, Babaeski İl Genel Meclisi Üyeleri; Sain Arslan, Vedat Dal, Sibel Çınar Vize İl Genel Meclisi Üyeleri; Kenan Çiftçi, Okay Şeran, Sadık Aykanat Demirköy İl Genel Meclisi Üyeleri; Reşat Şükrü Saka, Saffet Üresin, Kofçaz İl Genel Meclisi Üyeleri; Adnan Öz, Abdullah Mutluer, Pınarhisar İl Genel Meclis Üyeleri; Serdar Dura, Çetin Şinikoğlu, Pehlivanköy  İl Genel Meclisi Üyeleri; Gürkan Umur,  Mehmet Gülay Erkol isimlerinden oluşan 25 kişilik İl Genel Meclisi köylere hizmet götürmenin kurdelesini kesip, Cavit Çağlayan Meclis Başkanı (CHP), Birinci Başkan Vekili Saffet Üresin (CHP), İkinci Başkan Vekili Kenan Çiftçi (CHP), Asli Kâtip Üyeler Yeşim Girgin (CHP) ile Seyhan Delioğlu (CHP), Okay Şeran (CHP), Bora Terzi (CHP) 2 Yedek kâtip, Şahin Arslan (CHP) , Bora Terzi (CHP), Çetin Şinikoğlu (CHP) encümen üyesi seçti.
2014 ve 2019 yılları arasında görev yapacak İl Genel Meclis üyeleri dün itibari ile 7 ve 5 kişilik üyelerden oluşan 14 komisyonda görev yapacak olan isimleri açık oylama usulü ile belirledi.
7 Kişilik 2 komisyona 4 Cumhuriyet Halk Partili, 2 Adalet ve Kalkınma Partili, 1 Milliyetçi Hareket Partili üye girerken, diğer 5 Kişilik 12 Komisyona ise 3 Cumhuriyet Halk Partili, 1 Adalet Kalkınma Partili, 1 Milliyetçi Hareket Partili üye seçildi.
İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan'ın, "Bir yıl içinde Komisyonları tartışmaya açacağız" cümlesinin ardından belirlenen 14 Komisyonda, 42 üyelik CHP'nin olurken, 16 Üyeliği AK Parti,  14 üyeliği ise MHP aldı. Hazel Yolgiden ile Nihat Sağlam 2'şer komisyon üyeliği ile en az, Cavit Çağlayan, Sibel Çınar, İbrahim Akten, Mehmet Gülay Erkol ise 4 Komisyon üyeliği ile göz doldurdular.
"Köyler hizmet beklemekte. Durmak olmaz. Üzerime düşen görevi yapmalıyız"
İlk ve açılış aynın gündemlerini geride bırakan İl Genel Meclisi vakit kaybetmeden hizmet bekleyen köylerin yolunu tutan, Çağlayan Başkanlığındaki üyeler, hafta itibari ile verdikleri mesajlarla, projelendirilmemiş bütçeyi onaylayan bir önceki dönem meclis üyelerinin aksine umut vaat ettiler.
2005 yılında, Kırklareli adına talihsiz bir dönemin ardından Belediye Meclisi tarafından Kırklareli Belediye Başkanı seçilen, arkasından gelen 2009 yerel seçimlerinde CHP'nin "Çeket koysak kazanırız" cümlesinin oluşmasına neden olan %49'luk oy diliminin sahibi Cavit Çağlayan, 30 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerde girdiği İl Genel Meclisindede Başkan seçilerek hizmet alanlarına çıktı.
"Köyler hizmet beklemekte. Durmak olmaz. Üzerime düşen görevi yapmalıyız" diyerek, 2014 - 2019 yılları arasında görev yapacak olan İl Genel Meclisinin ilk gündem ayı olan Nisan'ı değerlendiren Çağlayan, "Meclisteki siyasi partiler ile dayanışma içerisinde eksikliklerin olduğu bölgelere ellerimizi uzatarak hizmet götüreceğiz." Dedi.
"Yükümüz ağır ama hizmet heyecanımız daha fazla"
Çağlayan konuşmasın devamında, "İlk, nisan ayı gündemimizi geride bıraktık. Başkan, vekilleri, kâtipler, encümen ve ihtisas komisyonlarını belirleyerek resmen görevimize başladık. İl Genel Meclisi konumu itibari ile Kırklareli adına büyük öneme sahip. Köylerimizin ciddi eksiklikleri düşünüldüğünde tek bir saniye bile boş vaktimiz yok. Bunun bilincinde hareket edeceğiz" gibi meclislerdeki bütünlüğün önemine vurgu yaparken,  KÖYDES hakkındada bilgiler vererek, yeni bir başka başkanlık görevinde dersine çok iyi çalıştığını vurguladı.
"Kentlerde yaşayan nüfusun özellikle kırsal alanlardan kente göç sebebiyle hızla arttığı ülkemizde hem kırsal alanlardaki kalkınma ve gelişmişlik sorununun aşılabilmesi, hem de kentlerdeki aşırı nüfus artışının dengelenebilmesi için kırsal kalkınma çok büyük önem taşımaktadır" diyerek sözlerine devam eden Çağlayan, KÖYDES'i; "Kırsal kalkınmanın da en önemli gerekliliği kırsal alanlarda yaşam kalitesinin yükselmesini sağlayacak temel fiziki altyapı hizmetlerinin sağlanmasıdır. Bu anlamda gösterilecek çaba, verilecek hizmetler ve ülkemiz koşullarında özveri ile bu alana ayrılacak mali kaynaklar kentlerde ve kırsal alanlarda yaşanan bir çok sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır. İçişleri Bakanlığınca 2005 yılında KÖYDES (Köy Altyapısını Destekleme Projesi) başlatılmıştır. Temel amacı kaynak yetersizliği sebebiyle mevcut yatırım programlarında kapsama alınamayan, alınmayan köylerin ve bağlılarının içme suyu ve yol sorunlarının Vali ve Kaymakamlar önderliğinde İl Özel İdareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığı ile mahalli imkân ve kabiliyetlerin verimli bir şekilde kullanılarak kısa sürede ve düşük maliyetle çözülmesi olan KÖYDES Projesi ile kırsal altyapının iki önemli unsuru olan Yol, su ve kanalizasyon sorunlarının aşılmasına önemli katkılarda bulunulması hedeflenmektedir."sözleri ile tanımladı.
 "Köydes projeleri ülkemizdeki yerel yönetimleri güçlendirmek adına kurulan bir sistemin ilk basamağı. Özellikle köylerin gelişmesi açısından çok önemli.  KÖYDES projelerine muazzam para ayrılıyor. Bunun en verimli bir şekilde faaliyetlere çevrilmesi gerek. Bizlerde bunun, köyler adına dağılımında yön gösteren sıralamayı yapan meclis olarak sorumluluğumuzun farkında olarak çalışıyoruz." Diyerek sözlerine devam eden, girdiği her mecliste Başkan olarak seçilen Çağlayan, "Kırklareli'nin her hattı ile diğer illerle yarışabilmesi için kırsal kesim hizmetlerinin tam anlamıyla düzene girmesi için KÖYDES önemli bir mekanizma" dedi.
Çağlayan konuşmasının devamında ise şunları söyledi; "Geçtiğimiz hafta içinde Köylere Hizmet Götürme Birliği seçimi oldu. 40 Muhtar ve 5 İl Genel Meclis Üyesi'nin katıldığı seçimde, 2 tane İl Genel Meclisi'nden, 1 tanede muhtarlardan seçiliyor. İl Genel Meclisi'nden ben ve Nihat Sağlam seçildik. Muhtarlardan ise Bayramdere Muhtarı ile Armağan Köyü Muhtarı seçildi. Başkan ise Vali ya da Vali Yardımcılarından oluyor. Bu Köydes'in projelerinin harcama kararlarını o veriyor. Köylere yapılan Özel İdare'nin dışında Hükümetten gelen yardımları veya ihaleden de aktarabiliyoruz oraya. Bu olayları daha pratik daha hızlı çözüme kavuşturan bir birlik. Her yıl seçimi yapılıyor. Bizde seçildik ve İnşallah köylerde başarılı oluruz. Çünkü köylerimiz hizmet bekliyor. Seçim zamanında köylerimizi gezdik ama ben daha sonra tekrar gezeceğim. Genelde köylerin en çok talep ettiği şeylerin başında çöp konteynırları geliyor. Taşımalı eğitim olduğu için çocuklar yağmurun altında beklemesin diye durak istekleri var. İnşallah bütün köylerimize durak ve çöp konteynırı koyarak bu işe başlayacağız. Birde sıkıntılı olan konulardan biride içme suyu. Depoları bozuk olan köylerimize yeni depolar yapacağız. Yol olaylarını da Özel İdare yapacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol