Kırsal Kesim insanımız ve Kırklarelili "NEREDELER?"

"… amblemini gördüğün oy pusulasına bas mührü" Baba nasihatinin 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde il ve belediye meclislerini ne hale getirdiğini hep birlikte gördük. Tartışmak, araştırmak ve siyasi olgudan kopmamış aydınlıkçı fikirlerden uzak bu nasihat particiliğinin getirdiği zihniyeti 2014 yılında yapılan ve 30 Mart itibari ile meclislerimize taşıdığımız isimlerden görmek istemiyoruz" diyen HALK üyeleri yanlarına davet etti 

KIRKLARELİ İL GENEL MECLİSİ
İl Genel Meclisi, il özel idaresinin karar organıdır ve ilgili kanununlar da gösterilen esas ve usullere göre ildeki seçmenler tarafından İlçeler adına seçilen üyelerden oluşur. İl genel meclisi başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. İl genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde Vali ye gönderilir.
Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Vali uygun bulmadığı meclis kararlarını bir daha görüşülmek üzere geri gönderebilir. Vali tarafından geri gönderilen meclis kararının meclisin salt çoğunluyla aynı yönde karar vermesi halinde kararın kesinleşmesi şeklindeki uygulama 2007 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmıştır. Meclis, gereken halde görüş bildirir, il özel idaresinin bütçesini kabul eder. İl genel meclisleri, siyasal konularda karar alamazlar.
Her seçim çevresinde, seçilecek üye sayısı aşağıdaki usule göre hesaplanır.
İl genel meclisi üyelikleri için, son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre:
Nüfusu 25.000'e kadar olan ilçelerde = 2 üye (Kofçaz, Demirköy, Pınarhisar, Pehlivanköy)
Nüfusu 25.001'den 50.000'e kadar olan ilçelerde = 3 (Vize)
Nüfusu 50.001'den 75.000'e kadar olan ilçelerde = 4 (Babaeski)
Nüfusu 75.001'den 100.000'e kadar olan ilçelerde = 5 (Kırklareli Merkez ilçe ve Lüleburgaz)
Asıl üyelik ve aynı miktarda yedek üyelik hesaplanır.
Nüfusu 100.000'den yukarı olan ilçelerde fazla her 100.000 nüfus için bir asıl, bir yedek üye ilave olunur. Nüfusun 100.000'e bölünmesi hesabında artık sayı 500.000'den az olursa hesaba katılmaz, 500.000 (dahil)'den fazla olursa artık sayıya da bir asıl, bir yedek üyelik hesap edilir. İl genel meclisleri her ayın ilk pazartesinden itibaren beş günü geçmeyecek şekilde toplanırlar. Bütçenin görüşüldüğü Kasım ayı toplantıları 20 gün sürer. Her yıl bir ay İGM tatil yapmak zorundadır. Köylerin ve bulunduğu ilin bir çok Konusunda söz sahibi olan İl genel meclislerinde partiden daha çok Kimler tarafından temsil edildiğini soran Kırklarelili vatandaşa göre Siyasi Partiler; Belediye meclisi ve İl genel meclisinde ki adaylarını halka Belediye Başkan adayını tanıttığı gibi tanıtmalı.
Merkez İlçe İl Genel Meclis Üyeleri;
Nihat Sağlam (AK Parti), Hazel Yolgiden (AK Parti), Cavit Çağlayan (CHP), Seyhan Delioğlu (CHP), İbrahim Atken (MHP), Lüleburgaz İl Genel Meclis Üyeleri; Ceyhun Alkan (AK Parti), Bora Terzi (CHP), Gürcan Kırım (CHP), Yeşim Girgin (CHP), Ertuğrul Koç (MHP), Babaeski İl Genel Meclisi Üyeleri; Sain Arslan (CHP), Vedat Dal (CHP), Sibel Çınar (CHP), Vize İl Genel Meclisi Üyeleri; Kenan Çiftçi (CHP), Okay Şeran (CHP), Sadık Aykanat (MHP), Demirköy İl Genel Meclisi Üyeleri; Reşat Şükrü Saka (AK Parti), Saffet Üresin (CHP), Kofçaz İl Genel Meclisi Üyeleri; Adnan Öz (AK Parti), Abdullah Mutluer (CHP), Pınarhisar AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri; Serdar Dura (AK Parti), Çetin Şinikoğlu (CHP), Pehlivanköy İl Genel Meclisi Üyeleri; Gürkan Umut (CHP), Mehmet Gülay Erkol (MHP)
KIRKLARELİ BELEDİYE MECLİSİ
Kırklareli için, Belediye Başkanının 3 adayını kendi seçtiği Belediye meclisinin başlıca görevleri, "Belediye meclisi, stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşür ve kabul eder.
Bütçe ve kesin hesabı kabul eder, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapar. Belediyenin imar plânlarını görüşür ve onaylar, Büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni plânını kabul eder, belediyenin yapacağı borçlanmaya karar verir.
Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar verir. Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirler.
Şartlı bağışları kabul eder. Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beş bin TL'den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate, bütçe içi işletme ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına, belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine, meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerinin seçilmesine, norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar verir.
Belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul eder. Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad verir; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar verir; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul eder. Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar verir. Yurt içindeki ve İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışındaki belediyeler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı iş birliği yapılmasına; kardeş kent ilişkileri kurulmasına; ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür, sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine; bu çerçevede arsa, bina ve benzeri tesisleri yapma, yaptırma, kiralama veya tahsis etmeye karar verir. Fahrî hemşerilik payesi ve beratı verir. Belediye başkanıyla encümen arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlar. Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar verir. İmar plânlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul eder."
Bir ilin gelişebilmesi için Önem arz eden meclislerin en önemlisi olan ve Türkiye'de Kırklareli dahil bir çok ilde mahalli anlamda bu meclislerde yaşanılan siyasi çekişmenin neticesinde, Çarpık kentleşme, çevre kirliliği, trafik gibi bir çok sıkıntı oluştuğu vatandaş dahil olmak üzere herkes tarafından bilinmekte. Bu tür meclislerde kimin tarafından temsil edildiğini bilmek isteyen vatandaşın düşüncesi ise partilerin değil kişilerin tanıtılması yönünde.
Kırklareli Belediye Meclisi, belde halkının genel oyuyla seçilen bir genel karar organıdır. Üye sayısı ise belediyenin nüfusuna göre değişir, ancak dokuzdan az olamaz. Meclis, kendisinin karar vereceği bir aylık tatil dışında her ay toplanır. Belediye Meclisine, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye meclisi üyelikleri için son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre aşağıdaki üye sayıları geçerlidir.
Kırklareli Belediye MECLİSİ
AK Parti Belediye Meclis Üyeleri
1 - Mehmet Hilmi Çiler
2 - Murat Bara
3 - Ömer Faruk Akkol
4 - İpek Sevim
5 - Ayvaz Kartal
6 - Fırat Karabeyoğlu
7 - Halil Kahraman
8 - İsmail Mutafoğlu
CHP Belediye Meclis Üyeleri
1 - Adem Sevim
2 - Elmas Büyükdere
3 - Fettah Aygün
4 - Sedat Bilgiç
5 - M. Tahsin Gençay
6 - M. Fikret Akın
7 - Kora Çelikkanat
8 - Cüneyt Demir
9 - Cengiz Bağıran
10- Bora Zengin
11 - Ayşen Kösegil
12 - Mustafa Özbay,
MHP Belediye Meclis Üyeleri
1 - Begüm Öğüttüren Güvenç
2 - Hasan Tepeli
3 - Mustafa Saatçi
4 - Şevde Yılmaz;
5 - Kamber Üzer.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol