Kırklareli'ndeki meslek liselerinin isimleri değiştirildi

Yıllardır konuşulan okul türünün azaltılması, program türünün arttırılması konusunda ilk adımlar atıldı ve okul isimleri değiştirilmeye başlandı. Kırklareli Merkez'de ve ilçelerde meslek liselerinin isimleri değiştirildi. Yörenin ve ülkenin kültürel unsurları ile adlandırılan okullar artık türleri ile değil verilen bu isimlerle anılacak.  Tüm okullarının adı değiştirildikten sonra isimlerinin sonlarına okul türünü belirten "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" eklenecek. Böylece tüm meslek liseleri "Anadolu" eki alarak Anadolu Lisesi olacak.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Bağlı Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde bir değişiklik yapılmayacak.
Bu kapsamda Kırklareli il sınırları içinde, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ya da Endüstri Meslek Liseleri'nin adları değiştirilerek tabelalarında artık bu isimler yer almayacak.

Kırklareli'nde yıllardır bu isimlerle faaliyet gösteren okulların isimleri de değiştirilecek. Okullara bölgede ve ülkede kültürel olarak değerli olan isimler vermeyi uygun gören Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü okulların yeni isimlerini belirlerdi.
Adına Anadolu ibaresi konulan bu okullara sınavla (TEOG) alım yapılacak. Tüm adı değiştirilmiş mesleki eğitim veren okullarda 9.sınıf ortak olacak. Öğrenci 10.sınıftan sonra alanını belirleyecek. Okullardaki bölümlerin ise geçen yıllar içerisinde çeşitlendirilmesi bekleniyor. Yeni başlanan uygulama sayesinde tüm mesleki eğitim veren okullar ortak bir çatı altında toplanacak. Okulların bölümleri ise çeşitlilik göstermeye devam edecek. Tek bir sistem ile mesleki eğitim verilmesi amacıyla yapılan uygulama ile merkezi bir yönetim anlayışıyla branşlara göre mesleki eğitim verilecek. Ancak şimdilik okulların isimleri değiştirilmiş olsa da mesleki eğitim alanında verdikleri eğitim aynen devam edecek. Yeni başlanan uygulama ile önceki dönemlerde olduğu gibi ilk sınıf yani 9. sınıf öğrencileri yine eşit eğitimi alacak. Alan seçimleri bir sonraki sınıfta yapılacak. Yani ilk sınıfta öğrenci hem okulunu tanıyacak hem de başarısına göre kendine uygun mesleki eğitim alanını seçebilecek. Hali hazırda zaten devam eden uygulama yeni sisteme de entegre edilmiş olacak.
Kırklareli'nde 5 ayrı adla mesleki eğitim veriliyordu. Bu dallar ise o otelcilik ve turizm meslek liseleri, Anadolu sağlık meslek liseleri, kız meslek liseleri, ticaret meslek liseleri ve endüstri meslek liseleri. Bu uygulama sayesinde ise hepimizin bu isimlerle andığımız okulların adı da değişmiş oldu. İsimleri değişen okular Merkez'de Babaeski'de ve Lüleburgaz'da yer alıyor. Merkezde daha önceleri faaliyet gösteren beş okulun ismi de bu şekilde değiştirilmiş oldu. Kırklareli Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin adı sınır kapısından gelen yolun üzerinde olması ve Kırklareli'ni tanıtması amacıyla Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismi verildi. Kırklareli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ne ise adına şehrin isminin geldiği şey olan Kırklar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı verildi. Kırklareli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde Mimarlık bölümü içerdiğinden Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismini aldı. Merkez Ticaret Meslek Lisesi ise Varna Meydan Savaşı'nda büyük kahramanlıklar göstermiş bir Yeniçeri Beyi olan Koca Hıdır'ın adı verilerek Kocahıdır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak isimlendirildi. Kız Teknik ve Meslek Lisesi ise ünlü şairlerimizden Yahya Kemal'in adını alarak, Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.
Babaeski'de de mesleki eğitim veren okulların isimleri değiştirildi. Babaeski Kız Teknik ve Meslek Lisesi Babaeski Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismini aldı. Babaeski İMKB Ticaret ve Meslek Lisesi isim değişikliğini sadece alan adında aldı yani Babaeski İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismini aldı. Babaeski Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ise Babaeski Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını aldı.
İsim değişiklikleri Lüleburgaz ilçesinde de gerçekleştirildi. Lüleburgaz Büyükkarıştıran Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nin başındaki isim değiştirilmeyerek Büyükkarıştıran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismi verildi. Lüleburgaz Kız Teknik ve Meslek Lisesi ise Trakya bölgesinin de içinde yer aldığı yer olan Rumeli'nin adını alarak Rumeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Lüleburgaz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ise döneminin en parlak sadrazamı olan ve yaptıkları ile dünyada adını duyuran ve de Lüleburgaz'da adını taşıyan büyük bir caminin bulunduğu Sadrazam Sokullu Mehmet Paşanın adı verilerek Sokullu Mehmet Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı verildi.
Lüleburgaz Ticaret Meslek Lisesi'ne ise İstiklal Marşımızın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy'un adı verilerek Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak isimlendirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol