Kırklareli Ziraat Odası, üreticileri bilgilendirdi

Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Kapsamında, çalışmalarına devam eden tarım danışmanı ziraat mühendisleri, merkez köylerimizde tarlaları dolaşarak buğdayda, arpada ve çavdarda oluşan ve önümüzdeki dönemde oluşabilecek hastalıklar konusunda çiftçilerimizi bilgilendiriyorlar. Bu kapsamda tarlalarda oluşabilecek hastalıklar hakkında kısaca üreticiler bilgilendirildi. Konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler verildi;
Buğday tarlalarında yapılan kontrollerde Hububat Küllemesi ve Yaprak Leke (Septorya) Hastalıklarının zarara neden olduğu tespit edilmiştir.
KÜLLEME; yapraklarda önceleri nokta halinde beyaz-gri renkte püstüller halinde görülür, sonra esmerleşir. Uygun koşullarda püstüller birleşir yaprağı tamamen kaplayabildiği gibi, sap ve başak'a da intikal eder. Hastalığa yakalanan bitkiler yatmaya daha elverişli olduğundan dolayı mahsul kaybına sebep oldukları gibi, nekrozlar (ölü bölge) meydana getirerek özümleme yüzeyini azaltmakla da verimin düşmesine sebep olur. Hastalık belirtileri görülmeye başlandığında veya bitki ve tarlada fazla bir yoğunluk kazanmadan ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlar önerilen dozlarda yaprakların alt ve üst yüzlerinin kaplanmasını sağlayacak şekilde uygulanmalıdır.
YAPRAK LEKE (Septorya); Hastalık, ilk olarak en alt yapraklarda görülür. Daha üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Hastalığın şiddeti, bitki olgunluğa yaklaştıkça daha az olmaktadır. Etmen dokuları öldürerek ilerler ve yayılan toksinleri nedeniyle nekrozlar (ölü bölge) genişler. Yaprak kınında oluşan lekeler yaprağın tamamen ölümüne neden olur.
Septorya hastalıkları bütün buğday yetiştirme alanlarında ekonomik düzeylerde önemlidir. Pasa ve yatmaya karşı dayanıklı ve yüksek verimli kısa boylu çeşitlerin kullanılmaya başlaması gübre kullanımının artmasına balı olarak yaprak yoğunluğunun artışı hastalığın önemini artırmıştır. Septorya dünyada buğday tarımının yapıldığı tüm alanlarda önemli zararlara neden olabilmektedir.
PAS HASTALIKLARI; Tahılların yaprak, sap ve başaklarında görülebilirse de esas görüldüğü yer yapraklardır. Buğday tarlalarında ilkbaharda hava sıcaklığının 10-15 °C olduğu zaman görülmeye başlar. Optimum (En uygun ) sıcaklık ise 11 °C dir. Hastalık salgınının oluşmasında sıcaklık ve nem çok önemlidir. Hava sıcaklığı yükseldikçe hastalığın yayılması durur. Hastalık kışı güzlük ekilen buğdaylar üzerinde geçirir
Buğdayda pas hastalığından doğan zarar, hastalığın salgın yapması ve erken bulaşma ile ilgili olarak artar. Pas salgınları ise zaman zaman meydana gelir ve büyük zararlara neden olur. Zarar hem verim, hem de kalite bozukluğu olarak ortaya çıkar.
Çiftçilerimizin tarla kontrollerini yapmaları ve hastalık görüldüğü tarlalarda tavsiye edilen zirai ilaçlar ile tarla ilaçlamaları yapmaları gerekmektedir. İlaçlamalarda dekara 20-40 litre ilaçlı su kullanılmalıdır. Üreticilerimiz karşılaştıkları sorunlar ile ilgili Odamız tarım danışmanlarına müracat ederek sağlıklı bilgilere ulaşabilirler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol