KIRKLARELİ KENT KONSEYİ PROJELERİ HAKKINDA

Proje yapmak, proje hazırlamak bizim hayatımıza Cumhuriyet ile girmiştir. "CUMHURİYET PROJESİ" dediğimiz budur. Ancak Cumhuriyet Projesi pek konuşulmuş proje değildir. Nedeni de Cumhuriyetin bir devrim olduğunu bilmemektir. Fakat Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerinin başlaması ile PROJE sözcüğü ve çalışmaları öne çıkmış, popüler hale gelmiştir. Fakat biz bu yazımızda Avrupa Birliğinden söz edecek değiliz. Konumuz belediye ve kent çalışmalarına paralel bir kuruluş olan Kent Konseylerinden, Kırklareli Kent Konseyi'nin hazırlayıp Belediye Başkanlığına sunduğu projelerden söz etmeye çalışacağız.
Birkaç yıldan beri gündemde ve basında yer alan Kent Konseyleri kentlerin AKİL İNSANLARI tarafından kurulup işletilen bir kuruluştur. Kentin sorunları üzerine proje üretip Belediye Başkanlığına sunmaktadır. Bu bağlamda Kırklareli Kent Konseyi de kentin çeşitli sorunları üzerine projeler yapıp Belediye Başkanlığına sunmuştur. Bu konuda bir sorumuzu yanıtlayan Kırklareli Kent Konseyi Başkanı ve A.Ü. Açıköğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Öğretim Görevlisi Münür Saygın geçen yıl 40 dolayında proje hazırlayıp Kent Konseyi Yönetim Kurulu'nda tartıştıklarını, daha sonra Belediye Başkanlığına sunduklarını söyledi. Münür Saygın "Sunduğumuz projelerle ilgili takdir hakkı Belediyenindir" dedi. Geçen yıl hazırlayıp Belediye Başkanlığına sundukları projeler Kent Konseyi'nin çeşitli Çalışma Organlarının hazırladıkları projelerdir. Yeri gelmişken söyleyeyim, PROJE, kelime anlamı itibariyle TASARIM demektir. Fransızca bir kelimedir. Kent Konseyi'nin hazırladığı projelerin bazıları şunlardır:
"İlimizdeki Tarihi ve Kültürel varlıkların tanıtılması, Kırklareli Yayla Mahallesi altında bulunan mağaralar ve dehlizlerin araştırılması, incelenmesi, doğal tarihi ve kültürel açıdan değerli olanların ülke turizmine kazandırılması, Kırklareli'ni Turizmde gelişmesinde yardımcı olacak bir sembolün, figürün araştırılması, Saklı kalmış ritimler, Gizlenmiş notalar, Çevremi Önemsiyorum, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz, Kırklareli bestekarları CD'lerde yaşıyor, Trafik Canavarını Eğitim ile yeneceğiz, Çocuklarımız Diktikleri Fidanlarla Büyüsün"
Görülüyor ki Kırklareli Kent Konseyi yaptığı çeşitli projelerle Kırklareli'nin bazı sorunlara parmak basmıştır. Belediye Meclisi de anlayış göstererek daha önce sunulan 34 projenin 25'ini benimsemiştir. Belediye (Bu seçimden önceki Belediye Meclisidir) Kent Konseyi'ni kendine yardımcı bir kuruluş olarak görmüş, akılcı ve gerçekçi bulduğu projeleri çözümlemek için gündemine almıştır. Bu bir Yerel Demokrasi çalışmasıdır. YEREL DEMOKRASİ, GENEL DEMOKRASİNİN TABANIDIR. Bir yazımda belirttiğim gibi ülkemizde YEREL DEMOKRASİ İŞLEMEDİKÇE ÇAĞDAŞ BİR DEMOKRASİDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Ülkemiz insanlarının ileri bir demokrasi beklentisi kaybolmadan demokrasinin gerek ve gerçeklerine dönmemiz gerekir. Avrupa Birliği Yerel Yönetimlerimiz de Kalkınma Ajansları ve Kent Konseyleri'nden yoksun bulmuş olacak ki derhal kurulmalarını istemiştir. Bundan sonra Türkiye bütün illerde Kalkınma Ajansları ile Kent Konseylerini kurmuştur. Bunlar Yerel Demokrasi de gerekli olan örgütlerdir. Fakat ne var ki Avrupa tandaslı bu iki kuruluşta yurdumuzda henüz gereğince anlaşılmış değildir. Daha doğrusu halkın Avrupa Birliği'nin ne olduğundan haberi yoktur. Avrupa'nın Federe Devlet olmaya çalıştığı ülkemizde çok az kimseler tarafından bilinmektedir. Neyse eski yunan devlet adamlarından SOLON'nun dediği gibi, "İNSAN ÖĞRENE ÖĞRENE İHTİYARLAR"

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol