KIRKLARELİ'NİN MODERN KÜTÜPHANESİ YER DEĞİŞTİRDİ

Türkiye'nin ÖRNEK HALK KÜTÜPHANESİ kabul edilen Kırklareli Halk Kütüphanesi binası depreme dayanıksız çıktı. Tahliyesine karar verildi. Bunun üzerine başta Kütüphane Müdürü Hilal Sıcak ve kütüphane çalışanları yer arayışına girdiler. Uzun bir arayıştan sonra Kurtuluş Caddesi'nde bir yer bulunduğu söylendi. Vali Yardımcısı Sayın Hikmet Çakmak ile görüşürken kütüphanenin hizmete girdiğini söyledi. İsterseniz gidelim görelim dedi.
Kırklareli Halk Kütüphanesinin kiralık bir binaya taşınması kolay olmamıştır. Hilal Sıcak ve kütüphane çalışanları okuyucuyu Kitap Arkadaşlığı'ndan uzaklaştırmamak için yoğun çalışmışlardır. Bilirim, kütüphanecilik kolay bir meslek değildir. Kitap okuruna hizmet veren kişiler her zaman kütüphanede kitapların yerlerini, az çok içeriklerini bilmek zorundadırlar. Bilirim dedim çünkü ben de kütüphanecilik yaptım.
Geçmişte Türkiye'nin ÖRNEK KÜTÜPHANESİ’nin olarak ilan edilen Kırklareli Halk Kütüphanesi'ni kiralık binayı sevmiş gördüm. Müdür Hilal Sıcak iyi bir yerleşme planı yapmış. Sayın Vali Yardımcısı Hikmet Şimşek de bunu söyledi. "İyi dizayn edilmiş" dedi. Şehir merkezinde, "KURTULUŞ CADDESİ'nde hizmete giren Halk Kütüphanesi halkın hizmetindedir. Geçmişte bu kütüphanenin Müdürü olan Demet Koç bugün de kütüphaneye ellerini uzatmıştır. Elli bine yakın kitabı olan kütüphanenin yeni kütüphane binası yapılıncaya kadar hizmetini bu binada verecektir. Bilgisayar donanımlı kütüphane şimdi Kurtuluş Caddesi'nde okurlarını bekliyor. Kütüphane Müdürü Hilal Sıcak'ın arada bir basına yaptığı açıklamalardan anlıyoruz ki Kırklareli'nde kitap okuyucu sayısı artmıştır. Kütüphaneye gidenler dün olduğu gibi bugün de Kırklareli'nde stadyumlara gidenlerden fazladır. Ancak Türkiye kütüphanecilikte geridir. 1969 yılında Romanya gezimde rehberimiz Romanya'da insanların ekmekten sonra en çok tüketilenin kitap olduğunu söyledi. Bizim ülkemizin insanları okumuyorlar. Okumaktan korkuyorlar. Dünyada görülmüş şey değil. Ancak gelecek zamanlarda bu böyle gidecek değildir. Bugün yazılanları gelecek kuşaklar okuyacaklardır. Yazdıklarımızda neyi anlattığımızı bileceklerdir.
Fakat her şeye rağmen insanlarımızı okutmak zorundayız. Ülkenin en ücra köşelerinde okumadık kimse kalmamalıdır. İlerlemenin yolunu açmış, yöntemini söylemiş bir kurtarıcının ulusu okumuyorsa bu ayıptır. O ulusu yönetenler halkı okutmuyorsa bu düşündürücüdür. Çoktandır kütüphaneyi özlemiştim. Kitap kokusu teneffüs etmeme vesile oldu kütüphanenin taşınması. KURTULUŞ CADDESİ kütüphanenin tarihsel misyonuna uygun bir anlam içermektedir. Kitap da insanın kurtarıcısıdır. Taşıdığı bilgi ne tür olursa olsun yararlıdır. Bilgiyi kullanmıyorsak hamallık etmiş oluruz. Fakat bizim öyle bir sorunumuz yok. Çünkü kütüphanelere gitmiyoruz. Genel anlamda durumumuz budur. Kırklareli ise az çok okuyor, biraz da olsa bilgiyi kullanıyor. Şöyle veya böyle düşünmesini de biliyor. Mesele bir mıh ile bir çekice kalmıştır. Atalarımız böyle bir söz bırakmışlardır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Teşekkürler. şenol devrim 22 Nisan 2015 Çarşamba 14:13:30

    Cehaletin önünü kesebilecek tek barikatın kitap ve okumak olduğunu bilen insanların çabalarından dolayı kutlarım.