KIRKKİLİSELİ MUSTAFA NECATİ'NİN İSTANBUL SÜLEYMANİYE MEDRESESİNE TAYİNİ SORUNU

Osmanlı Devleti zamanında eğitim-öğretim medreselerde yapılırdı. Yüksek okul ve Üniversite ayarındaki medreseler İstanbul ve Edirne'de vardı. Çeşitli kademelerde Rahle-i Tedris etmiş olanlar sınavlardan geçirilerek bu büyük medreselere müderris, baş müderris olarak atanırlardı.1916 yılında Osmanlı'nın en büyük medresesi kabul edilen İstanbul Süleymaniye Medresesi'ne hocaya ihtiyaç duyulmuştur. Kalabalık bir medrese talebesi başvuruda bulunmuş ve yapılan imtihanda 18 kişi başarılı görülmüştür. Bunların içinde en ünlü medrese hocası Silistireli Süleyman Hilmi Tunalı da vardır. Silistire, Osmanlı Devletinin Rumeli eyaletlerinden Romanya'da ünlü bir kasabadır. Namık Kemal "Vatan Yahut Silistire" kitabını bu adı kullanarak yazmıştır. Bilindiği üzere Osmanlı Devleti döneminde "VATAN" diye bilinen bir şey yoktur. Vatan kelimesini ilk kullanan Osmanlılar zamanında Namık Kemal olmuştur.
Müderris Tunalı Hilmi ile birlikte sınavı kazanan 18 Medrese Hocası için de KIRKKİLİSELİ MUSTAFA NECATİ EFENDİ de vardır. Bir başka kazanan da Ahıskalı Selim Sabit Efendi'dir. Bu Selim Sabit Efendi Vizeli Selim Sabit Efendi midir, bilmiyorum araştırıyorum. Bir araştırmak gerektiğini düşünüyorum. Vizeli Selim Sabit Efendi de hocadır, Osmanlı Devleti'nde ilk eğitimcidir. Okullara Karatahta ve Tebeşir'i sokan odur. Tabii, hemen söyleyelim ki karatahta ile tebeşirin okullara girmesi kolay olmamıştır. Gericiler karatahtaya karşı çıkmışlardır. Bunun üzerine okullardan tahtalar toplanmış nice zamandan sonra okullara tekrar konmuşlardır.
Süleymaniye Medresesi'nde hocalık yapacak olan bu 18 kişinin atamaları kolay olmamıştır. Sicilleri, başarıları araştırma konusu olmuştur. "Kasaba-i Mezküre Mektebi Rüştiyesinden Neşet(çıkmış) olanlar Arabiye dersleri okumuşlardır. Okudukları okullarda "Tefsir ve Hadis, Fıkıh, Kelam, Hikmet ve Edebiyat bölümleri (Şubeleri) vardır. Bunları okuyanların giriş sınavları yapıldıktan sonra Şeyhülislam İbrahim Efendi'nin onayı gerekmektedir. 1918 yılında Osmanlı Devleti'nde Şeyhülislam İbrahim Efendi'dir. Ancak onun iradesi yani imzası tek başına yeterli değildir. Kararnamelerin Padişah tarafından da tasdiki gerekiyor. Çünkü, müderrislik sıfatını kazanmak kolay değildir. Padişah Mustafa Vahdettin Efendi'nin irade beyanında bulunması işlemin tamamlanması için şarttır. İlginçtir, İstanbul Süleymaniye Medresesi'ne atanacak olan bu 18 kişiden 3-4'ü dışında tümü Rumeli kökenlidir. İçlerinde daha sonraki yıllarda ünlenmiş olanlar vardır. Mesela Aksekeli Hasan, Kalkandelenli İbrahim bunlardandır.
Kırkkiliseli Mustafa Necati'nin Mustafa Kemal'in Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati ile bir alakası yoktur. Kırkiliseli Mustafa Necati Profesör seviyesinde bir bilgin kişidir. 1918 yılında İstanbul Süleymaniye Medresesinde hocadır. Kırklareli'nde ilk üniversite hocasıdır. Dini eğitim almış olsa da Dünya Hocası'dır. Ancak Kırklareli'nde kimlerdendir, onu bilmiyoruz. Araştırıyoruz. Daha önceden kim olduğu bilgisine sahip olsaydık Kırklareli'nin bu medrese kökenli Bilge Kişisi'ni son yazdığımız "KIRKLARELİ'Nİ GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞIYANLAR" adlı kitabımıza alırdık. Kitabın ikinci cildini çıkardığımızda sanırım Müderris Mustafa Necati Efendi'yi bulacaksınız. Mustafa Necati hakkındaki bu kısa bilgiye "Tabular yıkılırken" adlı kitaptan ulaştık.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol