"Kaderimize mi terk edildik ?"

Kurban bayramı öncesin tezgâhlarını açan esnafın durumu, yaşadıkları sıkıntılı ve sorunlarla dolu süreç düşünüldüğünde pek ışık vermedi. Su birikintilerinin ortasındaki EKMEK DAVASI yürek burktu 

Kapalı Pazar yerinin faaliyete geçmesi ile birlikte, market görüntüsünde hizmet vermeye başlayacak olan halk pazarlarının caddelerden çekileceği 2015 ve sonrası dönem için ön görülmekte. Dini bayramların sonuncusunu arkasında bırakan Kırklareli'nde pazarcı esnafı için tehlike çanları çalmaya başladı.
Özellikle bayram sonrası dönemi "Ölü dönem" olarak adlandıran pazarcılar, Bayram öncesinde karşılaştıkları manzara karşısında şok oldular.
Kırklareli'nde uzun zamandır marketler ile mücadele eden ve her yıl onlarca pazarcı esnafının, bu ekonomik olarak hayatta kalma savaşı sırasında sektör değiştirdiği düşünüldüğünde bayram öncesi başlayan "Ölü dönem" pazarları esnafın canını uzunca bir süre daha sıkacağa benziyor.
Trakya'nın en büyük pazarı olan Çarşambayı bünyesinde binlerce vatandaşın hizmetine sunan Kırklareli'nde, ikinci Pazar olarak cumartesi günleri açılan halk pazarı her kış dönemi ve aşırı sıcaklarda alternatif bir Pazar yeri olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.
Yıllardır var olan marketlere yenilerini ekleyen Kırklareli'nin günden güne eriyen yeri olarak dikkat çeken Cumartesi pazarının 2015 yılında kapalı Pazar yerinin faaliyete geçmesi ile birlikte, Tüm Türkiye de olduğu gibi Kırklareli'nde de halk pazarı olarak kalacak olan cumartesi pazarının erimesi bekleniyor.
Kırklareli merkez ilçeye bağlı olan ve ulaşımı sadece 10 dakika süren köy ve beldelerin yıllardır bünyelerinde kurulan pazarları, halk tabiri ile "Mantar gibi" her yere açılan marketler nedeni ile eridiği biliniyor.
Cumartesi günü, halk pazarına tezgah açan pazarcı esnafı tarafından bir kez daha anlaşıldı. Her bayram arifesinde aynı sıkıntıyı yaşayan pazarcı esnafının da rağbet göstermediği cumartesi pazarı, sadece çevre binalardan gelen vatandaşların geçiş yolu olarak ön plana çıktı.
Denizlerde av sezonunun açılması ile başlayan ve Kırklarelili vatandaşın merakla beklediği balıkçı tezgahlarında HAMSİ ve İSTAVRİT kilogram fiyatı olarak 10 TL yazdı. Balık sezonunun başlaması ile birlikte 7 - 8 TL civarında seyreden hamsi ve istavritin kilogram fiyatları, esnafın sinek avladığı, alışveriş için dışarıya çıkmış olan vatandaşın marketleri tercih etmesi sonrasında pek işe yaramadı.
10/4'lük bir katılım ile gün boyu hizmet vermeye çalışan pazarcı esnafı fiyatları en düşük tutmasına rağmen açtığı tezgahta bulunan ürünlerin sadece % 25'ini elden çıkartabildi. Özellikle meyve ve sebze tezgahlarında yaşanılan sıkıntılı bekleyiş akşam saatlerine kadar devam etti. NEDENİ İSE PAZARLARIN KURULDUĞU GÜNLERDE MARKETLERİN YAPTIKLARI HALK GÜNLERİ.
Balkan köylerinden gelerek Kırklarelili vatandaşın organik ürün ihtiyacını karşılayan köylü kadınlar ise ciddi bir ekonomik yıkımın yalandığı cumartesi pazarında en karlı olan tezgahların sahipleri oldular.
Kırklarelili pazarcı esnafının en büyük serzenişi ise, Büyük marketlerden sonra Kırklareli Belediye Başkanlığına oldu. Kapalı Pazaryeri konusunda 2004 yılından beri atılamayan adımların zamanını merak eden vatandaş, "Seçim zamanı verilen sözlerin artık tutulmasını istiyoruz." Sözleri ile ekmek derdine düşmüş insanların artık hak ettiği değeri almasını istediler.
"Kaderimize mi? Terk edildik" diyen pazarcılar" SÖZ AĞIZDAN BİR KERE ÇIKAR" diyerek görmezden gelinen gerçeğin canlarını sıktığını açık bir dille ifade ettiler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol