KOFÇAZ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET BALCIYLA SÖYLEŞİ

8.12.2014 günü Kofçaz Belediye Başkanı MEHMET BALCI ve KAYILAR Gıda Şirketinin üretildiği Yöresel KÖYSEL ürünlerinin Genel Md. AYHAN YAKARLA söyleşi yaptım.
Kofçaz Belediye Başkanı MEHMET BALCI: " Göreve geldiğim günden beri yarım kalan yollar için üç bin m2 parke taş döşemesi yaptık. Belediye dükkânlarının çatılarını yapıyoruz. 2015'te kanalisizyon alt yapı çalışmaları için üç yüz adet otuzluk KORİGEBORU aldık. Elli adet lagar aldık. Araçlarımızın tamamının tamir ve bakımını yaptırdık. Hepsi faaldir. İki kepçemiz tamirdedir. Bir hafta içinde onlarda tamirden gelecek. 10 Eylül 2014 günü Ceviz ve Bal Şenliğini yaptım. Doğal balımız var." dedi. "Dedeler nereden gelmişler?"
MEHMET BALCI: "Biz Kofçaz'ın yerlisiyiz. Dedem Mehmet Balcı İstiklal Savaşı gazisidir. İstiklal Savaşında düşmanla Erzurum'da KAZIM KARABEKİR PAŞANIN ordusunda Ermenilere karşı savaşan bir gazidir. Daha sonra Eskişehir'e gelip Büyük Taarruza katılmış bir Kurtuluş Savaşı gazisidir. Annemin babası uzun yıllar Elmacıkta Eğitmen Mehmet olarak bilinen aydın bir kişidir. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğünde tekniker olarak çalıştım. 2008-2013 yıllarında idari mali işlerde şube müdür vekiliydim." dedi. Teşekkürler.
Trakya Belediye ilçelerinde alt yapı üst yapı çalışmaları devam ediyor. Kofçaz Ortaokul Md. Genç bir insan İLKAY FIRTINDIR. Daha önceki okul müdürü kardeşimiz HASAN HÜSEYİN ERDEM çok çalışkan, efendi, Kofçazlı bir kardeşimizdir.
KAYILAR Gıda Şirketinin Genel Md. AYHAN YAKAR: " Ahlât reçeli, karpuz, güvem, domates, kabak, kızılcık, Japon eriği, armut, yeşil ceviz ezmesi, ayva reçeli gibi doğal reçelleri Kofçaz'daki fabrikamızda üretiyoruz. Kofçaz AHLÂTLI Köyündenim. Fabrikanın kuruluş felsefesi Kofçaz'daki göçü durdurmaktadır. İnsanımıza yerinde para kazandırmaktır. Istrancalarda bilinmeyenleri ortaya çıkarmaktır. Bizim yaptığımız reçeller orjinaldir.
Genetiği bozulmamış meyveler ahlât, güvem, kızılcık, kuşburnu, üvez, dağ elmaları gibi meyva çeşitlerini ekonomiye kazandırmalıyız.
İkibin yılında ben ve ortaklarım Ahlâtlı ve Karaabalar köylerinde cevizler ektik.
İki yüz dönüm ceviz ürün vermeye başlayınca üst dallarını kuşlar yedi. Ahlâtlı orman içi bir köydür. Araştırmalarımız sonucunda Yeşil ceviz reçelini yapmaya karar verdik. İstanbul'daki Kofçaz köylüleri Derneği Başkanlığım zamanında üyelerimizle Kofçaz için neler yapabiliriz? Diye kendimize bir yön çizdik. Üyelerimiz arasından altı ortaklı soyumuzla alakalı olan KAYILAR Gıda Şirketini kurduk. Osmanlı devletini kuran Osman Beyin amcası GÜNDÜZ ALP'in soyundanız. Kayılar Boyundan Yörüklerdeniz.
Reçeller konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Son olarak da süt karamel reçeli üretimine başladık. Genel prensibimizde sağlıklı gıda sağlıklı nesiller içindir. Ürünlerimizde katkı maddesi kullanmıyoruz. Kullanmayı da düşünmüyoruz." dedi. Ürünleriniz nerelerde satılıyor?
AYHAN YAKAR: " Kırklareli, Lüleburgaz, Edirne, Çorlu, İğneada Resort Hotel, İstanbul Bayrampaşa Ural Gıda gibi pek çok semtte KÖYSEL (Yöresel) ürünlerimiz satılıyor." dedi. Teşekkürler. Köysel, yöresel ürünlerinin üretildiği fabrikaya girerken ayakkabımıza mavi naylon torbaları geçirdik. Kabak reçeli kazanlarda kaynatılıyordu. Çok güzel reçeller üretmişler. Dostları kutlarım. Evde karpuz reçeliyle, kahvaltılığın tadına baktım.
KAYILAR Yöresel Köyseller Lezzetler durağına hoşgeldiniz… Emekli ilkokul öğretmeni Kofçazlı EKREM TOSPAT'ın Keşirlik balını Bayındırlık Müdürlüğünün karşısındaki bir marketten satın aldım.
EKREM TOSPAT: " 1951 yılında o zaman nahiye olan Keşirlik'de doğdum. Kofçaz'ın eski adı KEŞİRLİKTİR. Edirne erkek öğretmen okulu 1972 mezunuyum. Nihat Öztürk, Mehmet Kırlı, İbrahim Kolçular, Ersin Özmadenci, Dokuzhöyük Muhtarı Nazmi Kalcinle beraber okulda okuduk. Balımız doğaldır." dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol