KENT AYDINLARI ÜZERİNE NOTLAR

Kent aydınlarının geçmişten bu güne bir yaşamı vardır. Okullar bitirmiştir. Dirsek çürütmüştür. Akıntıya karşı kürek çekmiştir. 12 Eylül de soruşturma geçirmiştir. Yıllarca her türlü açık kapalı baskılara karşı direnmiştir. Kent aydını yalnızlığa karşı mücadele etmiştir. Sivil toplum örgütlerinde çalışmıştır. Yüzlerce kitap okumuştur.
Üçüncü dünya ülkelerinin aydınları küresel ekonomik krizlerde toplumun sosyal ve ekonomik yıkıntılarına şahit olmuştur…
Evlatlarını okutmak için, bir konut sahibi olabilmek için “Cep delik çepken delik” gezmiştir. Romantik gençliği en güzel günleridir belki de… Sorumluluk yok.
Bekarlığın efkarlı çilesinde mutlu yaşamıştır… Yıllar bir rüzgar gibi geçip gitmiştir. Gönlü hep genç kalmıştır…
Yazlık sinemalarda yıldızlı akşamlarda İnci, Zafer Sinemalarında Türkan Şoray'ın filmlerinde gerçek aşkın hikayesini seyretmek hoşuna gitmiştir. Ayhan Işık, Sadri Alışık, Filiz Akın, Fatma Girik… Öztürk Serengil'in komedi “yeşşe” filmleri yaşama sevincine tat katmışlardır. O günlerin sosyal yaşamında mutluluk hayal değildi…
Şimdi akıllı telefonlar internetle bağlantılı… Her türlü teknoloji müthiş bir ivme yakaladı. Gönlü genç kalanlar bu müthiş değişime ayak uyduramadılar…
Gençler, küçük çocuklar teknolojiye ayak uydurdular. Sosyal Medya Ortamında Mutlu Mutsuz Yaşayıp Gidiyorlar. Gerçek Yaşamdan kopuk olsalar bile hiç umurlarında değil.
Kent aydınlarının yalnızlığı eskilere dayalıdır. Bilim adamları, filozoflar, düşünürler, şairler, müzik adamları insanlığın mutluluğu için yüreklerindeki sevgiyi çoğaltmak için ellerinden geleni yapmışlardır. Bu tarihsel çizgide sayısız sanatçı yetişmiştir. Halk şairleri sırtlarında bağlamalarıyla Anadolu’da, Rumeli’de saz çalıp türkü söylemişlerdir. Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Kırklarelili son aşık geleneğinden Aşık Ali Tanburacı…
Faruk Yılmaz, Hüseyin Yaltırık, Hasan Öztürk türkü söylerken yüreciğim mutludur.
TRT'de Balkan Rüzgarında Havva Karakaş'ta sevdiğim sanatçıdır. Yıllar önce bir Kırklareli tanıtımında kendisiyle tanışmıştım.
TRT Programcısı Atilla İçli Kırklareli öğretmen evinde kalırken ona “Kırklareli'yi tanıtan bir program yapmanıza çok sevindim. Sizleri burada görmek bizim için mutluluktur. Kırklareli ve Trakyada Balkan Türkülerini seven çoktur” demiştim. Onların Kırlareli'yi tanıtan belgeselini TRT de izlemiştim. Birde onlar için uzun bir şiir yazmıştım. Bir kitabımda vardır. Kent yalnızlığında yaşayan aydınlar öğretmen evinde gazete okur. Sohbet eder…
Yaşamın sonsuz kederinde mutluluk bir hayaldir. Televizyon haberlerinde Suriye, Irak, Gazze olaylarını izlerken mutsuz oluruz.
Futbol maçlarını izlerken Türk takımlarının güçlü Avrupa takımlarını yenmesini izleriz…
Umudun, sevginin çoğaldığı mutlu anlarda yüreğimiz eski bir sevda şarkısını mırıldar durur...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol