Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı"

22 - 26 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nde Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün de katılımıyla çalışma toplantısı düzenlendi. Toplantıda sağlık yöneticileri de bulundu. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi, Aşı Haftası'nın önemine değinerek Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak çalışmalar ile Kırklareli'ni sağlık bir şehir haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Ardından sözü İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit'e bıraktı. Cerit, aşı nedir, aşı yapılmazsa ne olur gibi konularını dile getirdi.

22 - 26 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nde çalışma toplantısı düzenlendi. 22 Nisan saat 14.00'da İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda İl Sağlık Müdür Dr. Ali Fatih Selvi, aşının önemine değindi ve toplantının yapılış amacını dile getirdi. Ardından İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, aşı ile ilgili önemli noktaları vurguladı.

Aşı nedir, neden yapılması gerekir ve aşı ile ilgili halkın bilmesi gerekenleri dile getirdi. Sağlık yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Halk Sağlığı Müdürü Cerit, "Ülkemizde genişletilmiş bağışıklama programı ile boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, suçiçeği, pnömokok hastalıklarının ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. Amaç "Sağlıklı Nesiller Yetiştirmektir."
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak için "Aşı Haftası" yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk "Aşı Haftası" Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. 2014 yılına dek yapılan "Avrupa Aşı Haftası" etkinliğine ülkemiz de katılmıştır. DSÖ tarafından 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen "9. Avrupa Aşı Haftası"nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını arttırmak olarak belirtilmiştir" sözlerini dile getirdi.
"Kırklareli'nde aşı oranı %98"
Aşı konusunda Kırklareli'nde önemli çalışmalara imza atıldığını ifade eden Cerit, Kırklareli'ni değerlendirerek "İlimizde de aşılama hizmetlerine çok önem verilmektedir. Tüm aşı parametrelerinde aşı oranlarımız %98 ve üzerindedir. Bu güzel bir başarıdır. Hedefimiz tüm çocuklarımızın %100 ünü aşılamaktır. Aşısız çocuk kalmaması için el birliğiyle çalışmaktayız. Sadece aşı oranlarımızla değil bizler il olarak aşı güvenliğimizle de övünmekteyiz. Aşılarımız üretici firmadan aşı yapılan bireye dek soğuk zincir kuralları içerisinde, bu konuda eğitimli personel tarafından taşınmakta ve uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığımıza burada teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz. Bizlere bu yıl soğuk zincir konusunda çalışmalarımızı desteklemek için tam donanımlı aşı-serum nakil aracı tahsis ettiler. Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu'na teşekkürlerimizi bir borç biliriz" dedi.
"Hastalıklarla savaşmak için aşı"
Aşıyla ilgili vatandaşların bilgilendirilmesinin önemine değinen Cerit, aşı konusunda gelinen noktanın oldukça iyi olduğunu ancak bununla yetinmek yerine çalışmalarına daha da geniş kapsamlı devam edeceklerini vurguladı. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılmak için aşıların önemli bir yardımcı olduğuna değinen Halk Sağlığı Müdür Cerit, "Aşılar, belirli bir hatalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddenin oluşmasını sağlar. Bu şekilde kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmaz için savaşır" sözlerini ifade etti.
"Aşı herkes içindir"
Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığının artacağına değinen Cerit, aşılanarak bağışık hale gelen toplumların, hastalıkların yayılması karşısında önemli bir savunma mekanizması olduğunu belirtti. Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanabileceğini vurgulayan Cerit, "Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır" dedi.
"Aşı uygulaması ücretsizdir"
Yaşlı nüfusun çoğunlukta olduğu toplumlarda hastalıklardan kaynaklı ölümlerin olasılığının arttığını vurgulayan Cerit, bu oranların düşmesi için en büyük silahlarından birisinin aşı olduğunu dile getirdi. Cerit, "Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklanmasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır" sözlerini dile getirdi. Uygulanan aşılar için her hangi bir ücretin talep edilmediğini vurgulayan Cerit, Kırklareli halkının aşı konusunda duyarlı olduğunu ve bu duyarlılığına devam etmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti. Aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde uygulanan aşıların, Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak yapıldığını belirtti.
"Yeniş aşı nakil aracı tanıtıldı"
Aşı Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıda Cerit, aşı ile ilgili bir şiir okuyarak sözlerini noktaladı. Halk Sağlığı Müdürü Cerit, "Kalmasın içte mikroplar, Haydi bebekler aşıya, Boğmaca çiçek veremi, Tifo tetanos çocuk felci, Yaşatın hastalıksız günleri, Haydi yavrular aşıya" şiirini okudu. İl Sağlık Müdürlüğü'nde yapılan toplantıdan sonra Kırklareli'nde görev yapmak üzere yeni aşı aracı tanıtıldı. Diğer araçtan daha geniş hacimli olduğu belirtilen aşı nakil aracının gelişiyle birlikte diğer aracın da Lüleburgaz'da görev yapmaya devam edeceği ifade edildi. Yeni aşı nakil aracının daha geniş hacimli olduğu ve sadece aracın enerjisiyle değil ihtiyaç halinde dışarıdan bağlantı ile de soğutma işlemini yerine getirdiği vurgulandı. 2 - 8 dereceye geldikten sonra nakil için aşıların yüklenen araç ile Kırklarelili vatandaşlara daha iyi hizmet vermek amaçlandığı dile getirildi.
Sağlık zirvesi
22 - 26 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen çalışma toplantısında sağlık alanındaki önemli isimler bir araya geldi. Yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda planlama da yapıldı. Çalışmaların masaya yatırıldığı toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, İl Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Fergan Genç ve sağlık kurumlarındaki yöneticiler katıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol