Hardaliye Evi ilgi görüyor

Kırklareli'ne özgü alkolsüz bir içecek olan hardaliye, yüzlerce yıldır bilinmesine ve unutulmaya yüz tutmuş bu sağlıklı lezzet yaşatılmak istenmesine rağmen, çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü başarılı olunamıyordu. 20 Aralık 1930 tarihinde Kırklareli'ni ziyaret eden Atatürk'e, yöreye özel bir lezzet olan hardaliye ikram edilmiş ve beğeni kazanmıştı.  Yörenin ekonomik gelişmesine büyük katkısı olacağına inandığı bu özel ürünün "Milli bir içecek haline getirilmesi" tavsiyesinde bulunan Atatürk, bu sayede yöre ekonomisinin kalkınacağına inanıyordu.

Bu önemli ürünün kalitesine yakışır şekilde tüketiciye sunulmasına gönüllü olan Pınar Akdeniz Metin isimli genç girişimci, büyük özverilerle hazırlamış olduğu "Hardaliye Evi"ni Uğur Mumcu Caddesi'nde geçtiğimiz haftalarda hizmete açıldı. Hardaliye'nin sayısız faydalarının yanı sıra, başlıbaşına bir kültür olduğunu vurgulayan Pınar Akdeniz Metin; "Kırklareli'mizin simgesi olan hardaliye'ye, hakettiği önemi vererek, köşe başlarından kurtarıp, kültürüne yakışır bir şekilde halkımıza sunmaya karar verdik. Kırklareli'nde üretilmesine, memleketimizin simgesi olmasına rağmen bu güne kadar bir satış ve sunum yeri yapılamamış. Bizler de bu projeyi hayata geçirirken, insanlarımızın Kırklareli'nin simgesi olan hardaliye'yi tadabilecekleri, misafirlerine hardaliyeyi ve bu kültürü sunabilecekleri bir yer olmasına özen gösterdik. Gelen her misafirimize, tadını bilmeyenlere, geleneksel Kırklareli hardaliye'sini ikram ederek, tattırıyor ve sunumunu yapıyoruz" diyor.
Hardaliye Evi sahibesi Pınar Akdeniz Metin, Kırklareli Eski İl Özel İdare Müdürü rahmetli Eyüp Akdeniz'in torunu olduğunu belirterek, dedesinin Kırklareli'ne yaptığı hizmetlerin izinden giderek, kendisinin de Kırklareli'nin kültürüne, hardaliye'sine sahip çıkmaya, hardaliye'yi tüm ülkeye tanıtmaya çalışacaklarını belirtti.
Hardaliye Evi'nde, hardaliye'nin yanısıra, hardaliye tatlısı, üzüm yan ürünleri ve öğütülmüş siyah üzüm çekirdeği ile organik yöresel ürünler de tanıtılıyor.
Hardaliyenin faydaları...
- Hardaliye doğal bir enerji içeceğidir.
- Kuvvet verici, tansiyonu dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici, akciğer, kroner kalp hastalıkları, alzheimer, osteoporoz ve kolesterole karşı koruyucu, damar sertleşmesini ve pıhtı oluşumunu engelleyici etkileri vardır.
- Antioksidan, antiaging, anti bakteriyel ve antitümör özelliklere sahiptir.
- Fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko, folat, C, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.
- Deri yapısını güçlendirici, cildi güzelleştirici etkisi vardır.
- Toplam antioksidan kapasitesinin; portakal, üzüm suyu, nar suyu, yeşil çay ve kırmızı şarap gibi içeceklerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
- Kandaki düzeyi normalin üzerine çıktığında sağlık için risk oluşturan dien konjugat, malondialdehit ve homosistein parametlerinde hardaliye tüketimi ile düşüş gözlenmiştir.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sahip çıkmak zamanı 15 Aralık 2014 Pazartesi 21:20:29

    Pınar hanımın yaptığı kültürüne sahip çıkmaksa Kırklarelili de hardaliyesine destek çıkmalı. Kaç kişi evine senede 1 defa hardaliye alıyor ki ?