Haiti’de Bir Köy “Kayalı”

2000 İneğin 06.00 – 08.00 18.00 – 20.00 saatleri arasında 2 kez sağımının yapıldığı Kayalı’da üretici,
“1975 yılındaki elektrik hattı can almaya devam ediyor”
“Kayalı Halkı sorunların çözümü için muhatap bulamıyor”
“Elektronik eşyalar dengesiz voltajdan bozuluyor”
“Köylü, ödediği faturanın yanına aylık 400 TL gibi bir mazot için bütçe ayırıyor”
“Gelip giden elektrik, sağımı yarıda kalan inekleri hasta ediyor” gibi cümleleri ile Tredaş’a seslendi

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Köylü Milletin efendisidir" sözünün üzerinde 75 yıl geçti. Gelişen teknoloji, sektörlerin makineleşmesi, sosyal hayatın elektronik cihazlarla ayakta durması enerjinin bir ülke için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.
Tarım ve hayvancılıktaki makineleşme, ekipmana dayalı üretim ve yetiştiricilik insanların tek ihtiyacı olanın enerji yani elektrik olduğunun kanıtlandı.
1200 Nüfusun olduğu yerleşim yerinde sağım yapılan 2000 büyük baş hayvan var ama…
Merkez İlçenin hayvancılık konusunda en verimli köyleri arasında yer alan Kayalı'da üretici be yapacağını şaşırdı.
1975 yılında köyün aydınlanması için o zamanın şartlarına göre dizayn edilen Elektrik hattı 2015 dünyasına ayak uyduramadığını ifadelerine taşıyan köy sakinleri, Tredaş'tan olması gereken yakınlığı, ilgi ve alakayı alamadıklarını belirterek durumu Kırklar TV mikrofonlarına değerlendirdi.
40 yıllık elektrik hattı
İlkel ve günü Kurtarma hamleleri
"Kayalı köyünde sadece hayvan yetiştiricisinin değil tüm insanların ortak şikayeti olarak ön plana çıkan elektrik hattı sonunda birinin canına mal olacak." Sözleri ile konunun ne kadar riskli boyutlara taşındığını işaret eden köylü insanı, "Geçtiğimiz günlerde birkaç tane sokak hayvanı bakımsız elektrik hattında can verdi. Ondan önce iki tane inek yine aynı nedenle öldü. Bunların yerine ölen bir insanda olabilirdi." Dedi.
Kayalı Köyünde toplamda 2000 Büyükbaş hayvan olduğunu işaret eden üretici, "Köy olarak hayvancılık işi ile meşgul oluyoruz. 2000'e yakın sağım hayvanımız var. Bu sağım hayvanları günde iki kez süt için sağılıyor. Sabah saat 06,00 ile 08,00 ve akşam üzere saat 18.00 ile 20.00 saatleri arasında bu işlem yapılıyor. Köyümüzdeki elektrik hattı bakımsız ve 1975 yılındaki ihtiyaçlara göre şekillendiği için günümüz dünyasına yetersiz kalıyor. Tüm yetiştirici sabah ve akşam olmak üzere iki kez sağım makinelerini taktığı için trafo yetersiz kalıyor. Elektrikler kesiliyor." Sözleri ile yaşanılan sıkıntının nedenini işaret etti.
Tredaş sorun çözmek yerine
Bizi muhatap dahi almıyor
Konu ile alakalı olarak görüşlerine başvurduğumuz köylü insanının cümleleri ise, "Tredaş'ın Kayalı köyü için neler yaptığını, nasıl önlemler aldığını elektrik tellerine baktığımız zaman görebilirsiniz. Kayalı'da günlük 20 ton süt sağımı yapılıyor. Bu çok ciddi bir sayı. İki posta'da alınan bu süt miktarının alımı aşamasında kesilen elektrikler nedeni ile hayvanlarımızda hastalıklar baş göstermeye başladı. Özellikle hayvanlarımızın mastarlarında oluşan iltihaplanmalar bizleri ciddi zararlara sürüklemekte." Şeklinde ortak bir paydada toplandı.
Uçurtma Çıtalarıyla
1975 Model elektrik hattının telleri arasına destek olan Tredaş Ne yapmaya çalıyor?
"1975 yılında herkesin evinde bir tane ampul belki bir tanede radyo vardı. Ama şimdi herkesin evinde çağın tüm gereksinimlerini karşılayacak elektronik eşya mevcut. Üstüne üstlük hayvancılık konusunda Kırklareli'nin en kalabalık sürüsüne sahip olan bir köy olarak Tredaş'tan yardım istiyoruz. Ama muhatap dahi alınmıyoruz." Cümlesi ile içinde bulundukları durumu özetleyen köylü insanı köy içindeki elektrik hattına Tredaş'ın ilkel yöntemlerle dokunuşlarının üzüntü verici olduğunu belirtti.
Tredaş istedi, Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 30 Bin TL değerinde Trafo yaptı. Ama çözüm yok!
Kayalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Birol Göcen, Kayalı köy muhtarı Ayhan Avcu, onlarca yetiştirici ile yaptığımız konuşmalarda, "Tredaş'a ilk yıllarda yaptığımız konu ile alakalı olan şikâyetlerimizde bize trafonun yetersiz olduğunu kendi çabalarımızla yapılacak olan trafo ile konunun çözüme kavuşacağı belirtildi." Cümlesi ise yetkililerin beton bloklar arasına sıkışmış sorumluluk anlayışını işaret ederken köylerimizin kaderlerine terk edildiğini gözler önüne serdi.
Kayalı Köylüsünün TREDAŞ'tan isteği
Verdiği ücretin karşılığı bile etmiyor…
"Tüketim masasında duran gıda, giyecek, eşya, yakacak gibi her şeyin ham madde deposu olarak bilinen yeşil alanlarımızdaki bu tür manzaraların, milenyum dünyasında yaşanmamasını ve kentlerde bizlerin nasırlı elleri ile ürettiği ile doyan şehirli insansın aldığı ilgi ve alakanın bizlerede gösterilmesini istiyoruz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol