GENÇ ATATÜRK (OSMANLI ZABİTİNDEN TÜRK DEVLET ADAMINA)

Dünyada flaş isimler, karizmatik insanlar vardır. Bu tür insanlar genelde yetenekleri ve çalışmaları ile bir yere gelmişlerdir. Onlara Sıradışı İnsanlar da denmektedir. Örneğin, ATATÜRK öyle bir kişidir. Yani sıradışı Atatürk, sıradışı kişiliğe sahiptir. Uluslararası düzeyde bir karizmatiği vardır. Askeri bir DEHA, devrimci ve başarılı bir devlet adamlığı onu "BÜTÜN ZAMANLARIN EN BÜYÜĞÜ" yapmıştır. Zaten bu özellikleri nedeniyledir ki dünyada hakkında en çok kitap yazılan biri olmuştur.
Şu günlerde Atatürk'le ilgili yeni çıkmış bir kitabı okumaktayım. Küçük ve hasta beyinlerin anlamadığı, anlamak istemediği Mustafa Kemal Atatürk'ü yabancıların nasıl anlattıklarını bir okuyup bilseler "Bu bizim bildiğimiz Mustafa Kemal'e hiç benzemiyor" demekten kendilerini alamazlar.
Kitap Amerika'nın ünlü Harp Akademisinde 19 yıl ders vermiş George W. Gawrych tarafından yazılmıştır. Kitap yabancı otoriteler tarafından övgüyle karşılanıp değerlendirilmiştir. 338 sayfalık kitap Mustafa Kemal'in "TARİH YAPAN AKIL, MANTIK, MUHAKEME DEĞİL, BELKİ BUNLARDAN ZİYADE, HİSSİYATTIR" sözü ile başlıyor. Gazeteci Yazar Falih Rıfkı Atay ise Mustafa Kemal Atatürk'ü şöyle tanımlamaktadır:
"Atatürk'ün kafası binbir fikirle, içi binbir ihtirasla kaynar fakat hiçbir zaman aklının yolundan şaşmaz. Onda idealist ve realist iç içe girmiştir. Daima ateşli ve o kadar hesaplıdır. DEHA uzun bir sabırdır, demişler. Mustafa Kemal hiç acele etmemiş, eline geçen hiçbir fırsatı da kaçırmamıştır."
Kitap tamamen Mustafa Kemal'in askerlik hayatını konu edinmiştir. Olaylar, savaşlar, Mustafa Kemal'in düşünceleri, söylemleri yazar tarafından iyi analiz edilmiştir. Mustafa Kemal'in askeri özellikleri uygun yerlerde ve olaylara bağlı olarak öne çıkarılmıştır. Bu bağlamda dikkati çeken ve bizim hiç değilse benim bilmediğim tarafı ile "HİS, Dimağ ve Vicdan, Mustafa Kemal'i ATATÜRK yapan özelliklerdir. Şunu vurgulamak istiyorum:
Atatürk ile ilgili onlarca kitap okumuş biri olarak Atatürk Mustafa Kemal'in böyle anlatıldığını, böyle analiz edildiğini, olayların ışığında böylesine rafine kelimeler, cümlelerle anlatıldığını görmedim. "ZİHİN ve MANTIK" Atatürk olarak ortaya çıkmaktadır. Mustafa Kemal iyi bir dinleyici ve gözlemci olarak tanımlanmaktadır. O bilme ve akılcı bilgiye büyük önem vermiştir. Ve galiba bütün bu özellikler ve sıfatlar toplandığında ortaya Mustafa Kemal'in DEHA'sı çıkmaktadır. Yazar Mustafa Kemal'de engin bir SEZİŞ YETENEĞİ, ÖNGÖRÜ KABİLİYETİ olduğuna vurgu yapmaktadır.
Daha önce yazmıştım, tekrar edeyim, dünyada hakkında en fazla kitap yazılan üstün vasıflı insanların başında Mustafa Kemal gelmektedir. Sanıyorum Mustafa Kemal üzerine yazılan kitapları okuyanlar bu vasıfların nasıl bir DEHA YANİ (AKIL VE ZEKÂ) yarattığı üzerinde durmuyorlar ki Atatürk tam bilinmiyor, anlatılamıyor.
Bana göre Mustafa Kemal çok yüksek düzeyde bir bilgi ve kültür ile anlatılabilir. Galiba buna dikkat etmediğimiz için Mustafa Kemal Atatürk'ü yetişen kuşaklara anlatamadık… Şimdi "MUSTAFA KEMAL'İN ZAMANI GEÇTİ, BİZ ŞİMDİKİ ZAMANA BAKALIM" diyenler, bunu cahil insanlara fısıldamaktadırlar ama başarılı olamayacaklardır. Mustafa Kemal kendi gerçeğinin insanıdır. Aydınlığı her zaman karanlığı boğacak güçtedir. Böyle biline.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol