Esnaf 90'a Taktı

Ahilik Haftası kapsamında gelenekselleşen, esnafa karanfil dağıtılmasında, ellerinde kırmızı - beyaz çiçekler olan heyete soğuk DUŞ

Dillere desten şarkı, "Senede bir gün" köşeye sıkışan Kırklarelili esnaf tarafından bir daha dinlenmeyeceğini, Ahilik programı kapsamında dün ellerinde çiçeklerle kapısına dayanan; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kırklareli Ticaret İl Müdürü Gültekin Hadi, Ticaret Odası Başkan Vekili Erdoğan Semerci, Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlı odaları Birlik Başkan Vekili Şaban Doğan, Elektrikçiler odası Başkanı Ergun Selçuk, Bakkallar Odası Başkanı Hikmet Ay,  Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili Ahmet Çaloğlu ve Şoferler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu üyeleri Lütfü Gür, Alaattin Genç, Hasan Moran isimlerinde oluşan heyete dert, sıkıntı, sorun ve istekleri ile yıllardır bekletilen tozlanmış talepler paketini işaret ederek vurguladı

İnsanoğlu'nun toplu halde yaşamaya başlaması ile var olan insani tanım AHİLİK, 2014 Yılında ilimizde çeşitli etkilik ve programlarla sona erdi. 22 Eylül Pazartesi günü Vilayet Meydanına çelenk konması ile başlayan 5 günlük program Ahmet Çevdet Paşa Camisinde Cuma namazı öncesi okunan Mevlit ve sonrasında dağıtılan pilav ayran ile sona erdi.
"Yılın Ahisi ilk kez bir kadın oldu" "Çıraklara Ustalık belgeleri verildi" "Dün ise 5 günlük ahilik programı Ahmet Çevdet Paşa Camisinde Cuma namazı öncesi okunan Mevlit ve sonrasında dağıtılan pilav ayran dağıtıldı" gibi haberler ile kamuoyuna hafta boyunca geniş bir şekilde yer tutan AHİLİK haftasında son gün şoku yaşandı.
Gelenekselleşen program ve etkinlikler kapsamında hatırlanan esnaf tarafından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kırklareli Ticaret İl Müdürü Gültekin Hadi, Ticaret Odası Başkan Vekili Erdoğan Semerci, Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlı odaları Birlik Başkan Vekili Şaban Doğan, Elektrikçiler odası Başkanı Ergun Selçuk, Bakkallar Odası Başkanı Hikmet Ay, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili Ahmet Çaloğlu ve Şoferler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu üyeleri Lütfü Gür, Alaattin Genç, Hasan Moran isimlerinde oluşan heyetin kalesine resmen GOL atıldı.
Arasta Esnafının yıllardır dile getirdiği dert, sıkıntı,istek ve gelecek ile ilgili taleplerini dinleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kırklareli Ticaret İl Müdürü Gültekin Hadi not aldığı konularla ilgili esnafın yanında olduklarını belirtti.
"Kırklareli'nin tarihi yerlerinin ilk sırasında yer alan ve konumu itibari ile biraz önemi hak eden ARASTA, yani kapalı çarşısı günden güne erimeye ne yazıkki devam ediyor. Özellikle büyük marketlerin, 57 esnaf kolunu ilgilendiren ürünleri tezgâhlarına serip, HALK ve UCUZLUK günleri adı altında satışa sunmaları ile ticari gelecekleri sarsılan esnaf, yanlarında yetkili isimler ve her konuda alınan hasarın onarımını bekliyor." Diyerek Arasta Esnafı adına sözlerine başlayan Sedat Şıpka, "Ben kapalı çarşı esnafıyım, kiram 8 metrekarelik bir dükkân için 1.020 TL gibi bir rakam ki bu vakıflara ödenen kira. Ama yan tarafta ihaleye çıkan iki tane dükkan çok cüzi bir paraya verildi. Sadece buda değil. bunun gibi bir çok etken bizlerin iş yapmasının önüne geçmiş durumda."diyerek konuşmasına devam etti.
"Günümüz Kırklareli'sinde ise tarihi arasta çarşısının esnafı günden güne eriyen kazançları ve edinimleri ile isyan bayrağını çekmiş durumdalar. Kiralardan yana sıkıntıları bulunan arasta esnafının tek derdi de parasal konularda değil. Bakımsızlık, boşvermişlik, marketlerin her mahalle arasında çoğalarak, 60'a yakın esnaf grubunu zor durumda bırakması." Diyen bölgedeki esnafın sözcüsü;
"iyi ve güzeli anlatmak isterdim. Ama gerçeklerin günümüze getirdiği olumsuzlukları nasıl anlatmak gerekir acaba? Ne demek bu! Küçük esnafsan hiçbir şey, ama büyük şirketsen çok kazanç, çok para ve güç. Benim derdim küçük esnaf olduğuna göre, acımasız ekonomik veya güç yarışının içinde kaybolup gitmemek için çırpınan insanlarız aslında. Evet, Kırklareli gibi küçük bir şehirde küçücük esnafın sıkıntıları çok büyük. Ben kapalı çarşı esnafıyım. Yani küçük esnaf. Bu şehrin kalkınmasına faydam ne şekilde olabilir? Yine aynı senaryo, globalleşen ekonomideki büyük marketlerin 80'in üzerine çıktığı, Trakya'nın en büyük pazarının kurulduğu, Canım Kırklareli'mde küçük bir esnafsan sıcak para çıkışı sağlanması ne mümkün. Bu kadar marketin olması ve kocaman bir Pazar kurulması iyi bir iş mi? İşin asıl afili tarafı da bu zaten. Şehrimizdeki büyük marketlerin hiçbiri asıl vergisini Kırklareli'mize değil bağlı bulunduğu merkez illerine göndermekte. Ben kapalı çarşı esnafıyım, kiram 8 metrekarelik bir dükkan için 1.020 TL gibi bir rakam ki bu vakıflara ödenen kira. Tamam kapalı çarşıdan dışarıda başka bir iş yap o zaman diyenler için. Merkez cadde üzerindeki dükkanların kiraları 2.000-7.500 TL arası ne dersiniz burası Bağdat Caddesi mi? Hayır her yönüyle kendi kendine bırakılmış Kırklareli. İşin aslı eğer Kırklareli'mizi seviyorsa, herkesin taşın altına elini sokması gerekiyor. Sayın yöneticiler halkın arasına inin, bir çayımızı için. Unutmayın ki bizler olmazsak sizlere gerek olmaz." Diyerek yetkilileri esnafı zor durumda bırakan bu durum ile alakalı olarak göreve davet etti.
"Sadece arasta esnafının değil, sokakta seyyar satıcının, pazarcı kardeşlerin, işletme sahiplerinin ciddi sıkıntı ve sorunları var, bizler sizleri her daim yanımızda ve dükkanımızda görmek istiyoruz." Sözlerinin sahibi Kırklarelili mağdur esnafların sözcüsü 2014 yılının en şık GOLÜNÜ atmış oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol