Ergene'ye deşarj yapan tesislere 6 Mayıs'a kadar süre

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ergene Nehri'ne deşarj yapan sanayi tesislerini en geç 6 Mayıs 2014 tarihine kadar Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ndeki KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) limit değerlerini sağlamaları konusunda uyardı

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ergene Nehri'ne deşarj yapan işletmeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ergene Nehri'nde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi, kapsamındaki Ergene Nehrine Deşarjı Olan İşletmelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde yer alan işletmelerin sektörlerine göre belirlenmiş tablolarındaki KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) limit değerlerinin 6 Mayıs 2014 tarihine kadar uygunluğunun sağlamaları gerekiyor.
Ergene Nehri'ndeki mevcut debinin ancak yüzde 25'inin kendi debisi geri kalan yüzde 75'lik debinin ise sanayi tesislerinin deşarjları ile oluşan debi olduğu belirtilen dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzalı genelgede deşarj edilen atıklarını arıtılsa bile Ergene Nehri'nden halihazırda akan su miktarının yalnız dörtte birinin tabii debisi olması sebebiyle, Ergene Nehri tabii debisinin, standartlara uygun boşaltımlardan gelen kirlilik yükünü kaldıramayacağı, dolayısıyla kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin hedeflenen 2. sınıf su kalitesine yükselmesinin mümkün olamayacağının, tespit edildiği bu nedenle arıtılan sulardaki KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) limit değerinin Genelgedeki yeni KOİ değerlerine göre sağlanması gerektiği kaydedildi.
Söz konusu genelge aşağıda yer alırken genelgedeki değerlere (http://www.csb.gov.tr/db/kirklareli/editordosya/Genelge2011-10.pdf) adresinden ulaşılabilir.
"Ergene Havzasında plansız ve kontrolsüz bir biçimde gelişen sanayi bölgeleri ve buna bağlı olarak hızla artan nüfus, özellikle su kaynaklarının aşırı tüketilmesine, su bütçesinin bozulmasına ve kirlenmeye sebep olmuştur. Son dört yılda havzada su kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlendiği 'Ergene Havzası Çevre Master Planı', 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı' ve 'Ergene Havzası Atıksu Ana Yönetim Planı' projeleri yaptırılmış ve bu projelerin sonuçlan değerlendirilerek 'Ergene Havzası Eylem Planı' hazırlanmıştır. Söz konusu plan, 6 Mayıs 2011 tarihinde bölgede yapılan tanıtım toplantısıyla yürürlüğe konulmuştur.
- Ergene Nehrinin yıllık ortalama debisinin yaklaşık yüzde 25'i kendi tabii debisi olup, geri kalan yüzde 75 oranındaki debinin sanayi ve evsel kaynaklı atıksu boşaltımlarından kaynaklandığı ve özellikle Çorlu Deresi ve Ergene Nehri su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok kirli su sınıfı olan 4. sınıf su kalitesinde olduğu,
- Ergene Nehrinden halihazırda akan su miktarının yalnız dörtte birinin tabii debisi olması sebebiyle, havzadaki tüm tesisler atıksularını mevcut mevzuatta yer alan deşarj standartlarına uygun olarak arıtsalar dahi, Ergene Nehri tabii debisinin, standartlara uygun boşaltımlardan gelen kirlilik yükünü kaldıramayacağı, dolayısıyla kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin hedeflenen II. sınıf su kalitesine yükselmesinin mümkün olamayacağı, tespitleri yapılmıştır.
Bu sebeplerden dolayı, hedeflenen su kalitesinin sağlanabilmesi için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde verilen deşarj standartlarında, kısıtlama mecburiyeti ortaya çıkmış ve kısıtlama yapılması gereken oran ve deşarj standartlarındaki kısıtlama uygulamasının kirlilik ve atıksu arıtma tesislerinin çalışma performansının göstergesi olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresinde yapılması yukarıda bahsedilen çalışmalar ışığında tespit edilmiştir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlığımıza gönderilen 13.09.2011 tarih ve 10378 sayılı yazıda; Ergene Nehri su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok kirli su sınıfı olan 4. sınıf su kalitesinde olduğu, Ergene Nehri'nde su kalitesini iyileştirmek maksadıyla deşarj parametrelerinde kısıtlama yapılması gerektiği; Ergene Nehri'nde hedeflenen 2'nci sınıf su kalitesine ulaşmak için kısa ve orta vadeli ortalama KOI konsantrasyonunun sağlanması için kirletici kaynak sınıflarına göre deşarj standartlarının yeniden belirlenmesi gerektiği hususu bildirilmiştir.
Bu kapsamda. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin 38 inci maddesinde ifade edilen 'Bakanlıkça bir alıcı ortamın, mevcut kullanım amaçlarının olumsuz yönde etkilenmesini önlemek veya kalitesini düzeltmek amacı ile alıcı ortama, bilimsel çalışmalar sonucu oluşturulan Havza Koruma Planı çalışması yapılıncaya kadar alıcı ortamdaki su kaynaklarının minimum debileri ve kirlilik seviyesi dikkate alınarak mevcut atıksu deşarjlarında bu Yönetmelikte öngörülen sınırların ötesinde kısıtlamalar yapılabilir. Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo l'deki limit değerler dikkate alınarak yapılacak hesaplamalar sonucunda atıksu deşarj limitlerinde gerekli oranda kısıtlama yapılır.' hükmü gereğince Ergene Havzasına deşarj yapan sanayi tesisleri ile evsel atıksu arıtma tesisleri için yeni KOİ deşarj standartları ekte verilmekte olup, tablolardaki diğer parametreler yönetmelikteki mevcut haliyle uygulanmaya devam edilecektir. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamındaki söz konusu yeni KOİ standartlarına uygunluğun en geç 6 Mayıs 2014 tarihine kadar sağlanması gerekmektedir.
Ergene Nehrinde koruma ve kullanma dengesinin sağlanarak sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu mirasın gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde iletilmesi için genelgede belirtilen hususların tüm ilgili taraflarca titizlikle yerine getirilmesinin teminini önemle rica ederim."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Hala ergene nehri zehir saçmaya devam ediyor