Defterdar Sacide Şakar; “Devletin barış elini geri çevirmeyin”

6552 Sayılı Kanun'dan yararlanarak vergi borçlarını yapılandıran mükelleflerin son verilerini kamuoyu ile paylaşan Kırklareli Defterdarı Sacide Şakar, mükelleflerin borçlarını yapılandırabilmeleri için 5 gün kaldığını belirterek borçlarını yapılandırmak isteyenlerin başvurularını son güne bırakmamalarını istedi. Kırklareli de önceki gün itibariyle toplam 102 milyon 201 bin 5 Lira borcun yapılandırıldığını açıklayan Şakar, süre sonunda yeni bir yapılandırma olmayacağına işaret etti. 

Kırklareli Defterdarı Sacide Şakar, beraberinde Gelir Müdür Vekili Rıdvan Kovankaya ve Vergi Dairesi Müdür Vekili Ergün Kula ile birlikte makamında düzenlediği basın toplantısında kamuoyunca "vergi barışı" olarak ta bilinen vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 6552 Sayılı Kanun kapsamında Kırklareli deki başvuru sayısı ve yapılandırılan borçlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamasında özellikle başvuruda bulunmamış ama bulunacak mükellefleri işlemlerini son güne bırakmamalarını isteyen Şakar, mükelleflere "Devletin barış elini geri çevirmeyin" çağrısında bulundu.
Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin gerçekten de mükellefler için çok iyi bir şans olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini kaydeden Şakar, "Kaçırdığı zaman ertesi gün sabahta gelse o gün mesai bitiminde sonra da gelse kıymeti yok çünkü borç aslına dönecek. İyi bir yapılanma yasası. Faizleri, gecikme zamlarını hepsini sildik, kat sayı dediğimiz rakama bağladık. Mükellefin kendi tercihine bıraktık. Sen ne kadar istiyorsan ne kadar sürede ödemek istiyorsan karar ver dedik, ona göre faiz miktarlarını belirledik. İyi bir yasa devletin barış eli" dedi.
Yeni bir yapılandırma olmayacak
Başvuru süresinin 1 Aralık Pazartesi günü mesai saati bitimi ile sona ereceğine dikkat çeken Şakar, borcunu yapılandırmak isteyen mükelleflerin hak kaybına uğramamaları için son dakikaya kalmalarını sık sık vurguladı. "Süre bitmek üzere. Bizim insanımız bu konuda biraz yavaştır. Son dakikaya kalır. Hak kaybı olmasın çünkü yeni bir yapılanma yasası da çıkmayacak. Seçim olacak yine çıkar diye düşünenler dikkatli olsun. Zaten seçim var. O nedenle uyarma gereği duyduk" diye konuştu.
Borçlarını yapılandıranlar "borcu yoktur yazısı" alabilecek
Daha önce borcu olanların vergi dairesinden "borcu yoktur" yazısı alamadığını bu nedenle de işlerini takip edemediklerini anımsatan Şakar, bu yapılandırma ile birlikte borçlarını yapılandıran mükelleflerin "borcu yoktur" yazısı alabileceğini dolayısıyla işlerini de takip edebileceklerini kaydetti. Şakar, "Bizim gayretlerimiz devam edecek. Borçlar zamanında ödenmediği zaman istemeyerekte olsa haciz yada başka işlemleri başlatmak durumunda kalacağız. Zaten yapıyoruz ama biz bir mükellefin evini arabasını satarak mutlu olmayız. Başka seçenek kalmamışsa bunu yapıyoruz" açıklamasında bulundu.
12 bin 877 dilekçe geldi
24.11.2014 tarihi itibariyle borçlarını yapılandırmak için başvuran mükellef sayısı ve yapılandırılan borçlara ilişkin verileri açıklayan Defterdar Sacide Şakar, "9226 mükellef başvuruda bulundu ama 12 bin 877 alınan dilekçe sayısı. Kişinin birden fazla borcu varmış. Bir mükelleften üç tane dilekçe almışız. Bu dün akşam itibariyle elimizdeki rakam. Yapılandırılan borç tutarı 85 milyon 50 bin 493 lira. 85 milyonluk alacağı yapılandırmışız. Bize bu kadar borcu olan mükellef varmış. 85 milyon asıl vergi borcu. Toplam faizi ise 17 milyon 150 bin 511 lira. Dün akşam itibariyle biz 102 milyon 201 bin 5 liralık borcu, alacağımız olan miktarı yapılandırmışız. Bizim vatandaşlarımızdan istediğimiz husus Cumartesi saat 17.00'a kadar Vergi Dairemiz açık, ilçelerde de açık. Mal müdürlüklerinde de açık. Pazartesi akşama kadar vakit var ama vatandaş son günü beklemeden bir an önce bize başvursun. Devletin barış elini geri çevirmeyin. Çünkü kendi menfaatine. Bu yapılandırmadan faydalanmadığı taktirde vatandaş, vergi alacağının hani silmiştik ya gecikme zamlarını onlar tekrar eski haline dönecek. Vergi zammı gecikmesi dahil alınacak.
Yapılandırmada iki taksit halinde alacağız. İlk taksiti Aralık ayında alacağız. Diğeri iki ay sonra. Böyle yapılmasının sebebi de biliyorsunuz mükelleflerin SGK borçları da çok. Dengeyi sağlamak için yapıldı. Devletimiz bu yasayı çıkarırken bir ay sigortayı ödesin bir ay vergiyi ödesin çokta zorlanmasın diye düşündü. Bizim toplam vergi alacaklarımızın 3'te 1'ini gerçekleştirmiş durumdayız. 6 gün de bir miktar daha rakam gelecektir eminim Türkiye ortalamasının üstüne çıkacağız" şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol