Bu yaz Kırklareli de istihdam artışı bu sektörlerde bekleniyor

Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kırklareli İşgücü Piyasası Analizi Raporu 2014"ün 2015 yılına ilişkin öngörülerinde Haziran ayına kadar istihdam artışı beklenen meslekler; makineci, konfeksiyon işçisi, beden işçisi ve temizlik görevlisi olarak sıralanıyor. 

Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce hazırlanan "Kırklareli İşgücü Piyasası Analizi Raporu 2014"'ün "sonuç" bölümünde yer alan bilgilere göre, Kırklareli de İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin mesleklere göre dağılımı incelendiğinde; 

2013 yılında ilk üç sırayı Beden İşçisi (Genel), Büro Memuru (Genel) ve Makineci (Dikiş) meslekleri alırken 2014 yılının ilk 8 ayında ilk üç sırayı; Beden İşçisi (Genel), Büro Memuru (Genel) ve Temizlik Görevlisi meslekleri aldı.
Kırklareli'deki açık işler içerisinde en fazla aranan ilk iki meslek sırasıyla, Beden İşçisi (Genel) ve Makineci (Dikiş) meslekleri oldu.
Kırklareli'deki işe yerleştirmelere meslekler bazında bakıldığında ise; 2014 yılında, en fazla işe yerleştirmenin 1.102 kişi ile toplam işe yerleştirmelerin % 29,9'luk kısmına denk gelen Beden İşçisi (Genel) mesleğinde olduğu görüldü, ikinci sırayı ise, % 10,4'lük oranla Büro İşçisi mesleği aldı.
2014'ün ilk 8 ayında 109 meslek edindirme kursu açıldı
2014 yılının ilk sekiz ayına göre İŞKUR tarafından çeşitli türlerde 109 tane Meslek Edindirme Kursu açıldı ve bu kurslardan toplam 1.463 katılımcı faydalandı, il genelinde, kadınların bu kurslardan daha çok yararlandığı görüldü.
8 ayda 1.585 kişi işsizlik ödeneğinden faydalandı
Raporda İŞKUR'un hizmetlerinden birisinin de işsizlik sigortası olduğu anımsatılarak 2014 yılının ilk sekiz ayında, Kırklareli de toplam 1.585 kişinin işsizlik ödeneğinden faydalandığına dikkat çekiliyor.
Kırklareli ili işgücü piyasası talep araştırması çerçevesinde, toplam 658 işyerinin İŞKUR tarafından bizzat ziyaret edildiği, bu işyerlerinin 562 tanesi ile yüz yüze görüşüldüğü ve bu işyerlerinden %55,6'sının 10-49 kişi çalıştıran işyerleri, % 13,4'ünün ise 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinden oluştuğu belirtiliyor.
İl genelindeki işyerlerinin yaklaşık 4'te 1'i imalat üzerine
Kırklareli ili işgücü piyasası talep araştırması sonuçlarına göre, il genelindeki işyerlerinin % 26,9'u İmalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu sektörü, % 24,9'luk oranla Toptan ve Perakende Ticaret sektörü izliyor.
İşgücü piyasası talep araştırması kapsamında, Kırklareli'deki toplam 614 işyerinden 264'ünün yani, % 43,1'inin İŞKUR hizmetlerinden faydalandığı görülürken, sektörel olarak ise, yine imalat sektöründeki işyerlerinin İŞKUR'dan daha çok faydalandığı görüldü.
Kırklareli ili işgücü piyasası talep araştırması sonuçlarına göre; Kırklareli ilindeki toplam 614 işyerinden 97'sinin; yani % 15,8'inin ihracat yaptığı, 63'ünün; yani % 10,3'ünün part time çalışma yaptığı ve 71'inin; yani % 11,5'inin mevsimlik işçi çalıştırdığı görüldü.
İşgücü piyasası talep araştırması kapsamında çalışanların; yani mevcut istihdamın genel durumuna bakıldığında ise, il genelinde çalışanların % 66,9'u İmalat, % 10,9'u Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe çalışmaktadır. Bu sektörü % 6,0'lık oranla İnşaat sektörü takip ediyor.
Kadın çalışanların oranı Türkiye ortalamasının üzerinde
Rapora göre Kırklareli de çalışanların % 65,3'ü erkek, % 34,7'si kadın. Kadınların oranı, Türkiye ortalamasının (%26) üzerinde yer alıyor. Genel olarak sektörlerin çok büyük bir kısmında ise, erkek çalışanlar kadın çalışanlardan daha fazla.
En fazla çalışan makineci
İPA kapsamında çalışanların mesleklerine bakıldığında; Kırklareli de en fazla çalışanı olan meslek Makineci (Dikiş) olurken toplam çalışanlar içindeki payı % 8,7. Bunu sırasıyla, Dökümcü (Metal), Temizlik Görevlisi, Soğuk Kesimci (Cam) meslekleri izliyor.
İPA kapsamında, Kırklareli de alınan açık işlerin % 77,6'sı İmalat sektöründe, % 7,5'i Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe ve % 5,3'ü ise İnşaat Faaliyetleri sektöründe yer alıyor. Kırklareli ili ile Türkiye geneli birlikte değerlendirildiğinde; her ikisinde de açık işlerde ilk sırayı İmalat sektörünün, ikinci sırayı ise Toptan ve Perakende Ticaret sektörünün aldığı görülüyor.
İPA kapsamında, Kırklareli de alınan açık iş oranının % 4,1 olduğu, Türkiye genelinde ise alınan açık iş oranının % 2,7 olduğu görülüyor.
İŞKUR birinci akraba-eş- dost ikinci…
Araştırma sonuçlarına göre il genelindeki açık işler en fazla İŞKUR vasıtası ile karşılanıyor. (% 84,9) İŞKUR, bu anlamda Türkiye genelinde olduğu gibi Kırklareli'nde de birinci sırada yer alırken ikinci sırayı, % 66,6'lık oranla akraba-eş dost arama kanalı alıyor.
İPA kapsamında, Kırklareli genelinde en çok açık iş ilanına sahip olan Makineci (Dikiş) mesleğinde istenen becerilere bakıldığında, % 73,2'lik oranla "Yeterli Mesleki / Teknik Bilgi ve Tecrübe" becerisi ilk sırada yer alıyor. Bunu sırayla, "İş Ahlakına Sahip Olma" (% 70,8) ve "Fazla Mesaiye Kalabilme" (% 65,8) becerileri takip ediyor.
Kırklareli de, açık işler için işverenlerin ihtiyaç duyduğu beceriler ile cinsiyet birlikte değerlendirildiğinde, erkeklerde en fazla aranılan beceri "Fiziki ve Bedensel Yeterlilik" iken kadınlarda en fazla aranılan beceri, "Yeterli Mesleki / Teknik Bilgi ve Tecrübe" oldu.
İmalat sektöründe eleman yetersiz
Temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörel dağılımı incelendiğinde ise; Kırklareli de % 71,5'lik oranla en fazla İmalat sektöründe eleman temini güçlüğü çekildiği bunu sırasıyla % 9,3 ile Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı ve % 7,6 ile İnşaat sektörü takip ediyor. Genel olarak ise, Kırklareli de toplam 1.151 kişinin, Türkiye toplamında ise 282.704 kişinin temininde güçlük çekildiği görülüyor.
Kırklareli de, meslek gruplarına göre temininde güçlük çekilen eleman sayısını ve toplam çalışan sayılarını karşılaştırdığında, oranı en fazla olan meslek grubu, "Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar" oluyor. (% 6,7) Kırklareli de bu meslek grubunu sırasıyla, % 5,0'lık oranla "Sanatkârlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar" ve % 4,6'lık oranla "Nitelikli Tarım, Ormancılık ve Su Ürünleri Çalışanları" takip ediyor.
"Yeterli Mesleki Beceri ve Niteliğe Sahip Eleman" yok!
2014 yılı İPA sonuçlarına göre Kırklareli de, temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında % 26,0'lık oranla Makineci (Dikiş) mesleği geliyor. Bu mesleği sırasıyla, % 6,3 ile Dökümcü (Metal), % 5,2 ile Beden İşçisi (Genel) takip ediyor.
2014 yılı İPA sonuçlarına göre Kırklareli ilinde, işverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenlerine bakıldığında ise, ilk sırada % 89,9'luk oranla "Yeterli Mesleki Beceri ve Niteliğe Sahip Eleman Bulunamaması" geliyor. Bunu sırasıyla, "Yeterli İş Tecrübesine Sahip Eleman Bulunamaması" (% 72,2), "Bu Meslekte Başvuru Yapılmaması" (% 47,1) geliyor. En az orana sahip neden ise, % 6,4 ile "Çalışma Sürelerinin Uzunluğu."
2015 Haziran ayında istihdam artışı beklenen meslekler
Raporda 2015 yılına ilişkin öngörüler bölümü bu yaz hangi mesleklerde istihdam artışı ve azalışı yaşanacağına ilişkin bilgiler veriyor. Raporda bununla ilgili olarak;
"Kırklareli İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2015 yılının Haziran ayı sonu itibari ile beklenen Net İstihdam Değişimi % 4,2'dir. 2015 yılının ilk yarı sonu itibariyle, sektörler içerisindeki istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek istihdam değişimi beklenen üç sektörün sırasıyla; % 11,0 ile İnşaat, % 7,2 ile Ulaştırma ve Depolama, % 4,7 ile İmalat sektörü olduğu görülecektir.
30 Haziran 2015 tarihi itibariyle meslekler bazında istihdam artışı beklentisine bakıldığında; Kırklareli ilinde en fazla istihdam artışı beklenen meslek Makineci (Dikiş) mesleğidir. Kırklareli ili için bu sırayı Konfeksiyon İşçisi, Beden İşçisi (İnşaat) ve Temizlik Görevlisi meslekleri takip etmektedir.
30 Haziran 2015 tarihi itibariyle Kırklareli ilinde en fazla istihdam azalışı beklenen meslek Güvenlik Görevlisi (Silahsız) mesleğidir. Kırklareli ili için bu sırayı Beden İşçisi (İnşaat), Beton Transmikser Operatörü, Seramik İmal İşçisi meslekleri takip etmektedir" deniliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol