"Bu şehri eğitim, kültür ve sanat şehri olarak dizayn edin, geleceğe böyle planlayın, tedbirleri buna göre alın"

2007 ve 2015 yıl aralığında sayısal, yapısal ve akademik olarak devamlı üzerine ekleyen, bugün il Genelinde 21,000 Merkez İlçede 10,000 öğrencisi ile Kırklareli Gemisinin yön belirleyen yelkeni olan Kırklareli Üniversitesi, oluşturulmak istenilen Kültür ve sanat Kenti Kırklareli vizyonuna EĞİTİM'in eklenmesi gerektiğini Kurucu Rektörleri Prof. Dr. Mustafa Aykaç tarafından dillendirildi 

Siyasi partilerin birliktelikleri ile yöneldikleri Kültür ve Sanat adındaki kent vizyonuna bir artı daha ekleyen Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç EĞİTİM olarak işaret ettiği olmasa olmaz parçacığını, Kırklareli'nin sahip olması gereken karakteristik şehir kimliğinde bulunması gerektiğini belirterek ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirlerine sıcak gündemle alakalı olarak açıklamalarda bulundu.
Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezindeki Rektörlük makamının kapılarını KENT VİZYONUN sağlam temellere oturtulması amacı ile açan Kurucu Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç,
"Kırklareli'nin gelişmesi, büyümesi için ve metropolleşme içinde yerini kent yapısına göre şekillendirmesi anlamında adım atması için oluşturulmak istenilen Kültür ve sanat kenti Kırklareli vizyonuna ek olarak EĞİTİM artısınında eklenmesi gerektiğini söyleyebilirim." Sözleri ile başladığı açıklamasında Kırklareli üniversitesi'nin Kırklareli için çok önemli olduğunu, ekonomiden, sosyal hayata, kamusal etkileşimden ticarete, Kültür ve sanattan spora, hayatı oluşturan tüm basamaklarda ayaklarının olduğunu söyledi.

Kırklareli Üniversitesi Kurucu Rektörü Mustafa Aykaç'ın açıklamaları şöyle;
"Kültür ve sanat şehri Kırklareli denildiği zaman bunun birçok ayağının olması kültür ve sanatı destekleyen damarları çok sayıda farklı kanalların olması gerekiyor. Yani kültür ve sanat açısından Kırklareli güçlenmesi zenginleşmesi için çok değişik kanallardan beslenmesi gerekiyor. Burada tabi diğer kamu ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar bu kanallardan da beslenmesi gerekiyor. Ama ben onlardan ne kadar beslendiğim diğer kanallardan buraya ne kadar katkıda bulunduğunu onu ben olarak takdirine bırakayım."
"Fakat üniversite olarak biz Kırklareli nin kültür ve sanat şehri olması noktasında ne kadar katkımız var ne kadar canlılık getiriyoruz kültür sanat açısından ne kadar destekliyoruz. Yani okulda söylemek isterim şayet üniversite olmasaydı üniversite adının da olması bu şehre kültür ve sanat açısından büyük katkıdır."
"Üniversitesinin adının bulunması Kırklareli üniversitesiyle adıyla bir üniversitenin bu şehirde bulunması sadece adının olması bile başlı başına bir katkıdır. Ben ekonomik açıdan Kırklareli'nin nabzı üniversiteye bağlıdır tabi üniversite çok önemli ama tabi ekonomik açıdan başka faktörlerde vardır. Kırklareli yi ekonomik bakımdan destekleyen yani organize sanayi bölgemiz orda ki sanayi kuruluşları doğru ekonomik açıdan Kırklareli yi çok destekliyor. Üniversite de bir faktör ama ekonomik olarak başka faktörlerde var ama kültür sanat açısından söylediğimiz zaman tabi ki başkalarının katkısının da hiç olmadığını söylemem mümkün değildir."
"Üniversitenin çok önemli çok başlarda yer aldığını söyleme k durumundayız burada Kırklareli kültür sanat açısından bir yere gelecekse bir ete kemiğe bürünecekse bu üniversite sayesinde olacak. Üniversitenin benim göreve geldiğim tarihten itibaren yaklaşık 6 yıllık süre geçmiştir kültür sanat açısından faaliyetleri kamuoyunun malumudur. Bizim konferans salonumuz aynı zamanda tabi ki şehrinde kültür sanat etkinliklerini gerçekleştirdiği bir salon bizim faaliyetlerimizle üniversitenin doğrudan organize ettiği kültür sanat faaliyetleriyle çok büyük bir faaliyet hacmine sahip ve bundan sonra artarak devam edecek."
"Biz tabi kimi zaman üniversitenin diğer kuruluş çalışmalarıyla çok yoğun olarak meşgul olduğumuzda kültür sanat faaliyetleri biraz daha teşvik edecek enerjiyi bulamaya biliyoruz. Öbür işler ağırlıklı daha fazla zaman ayırmamız gerekiyor. Üniversiteyi hızlı geliştirmemiz gerekiyor.
Ancak bu üniversite oldukça bu kadar öğrenci oldukça bu kadar öğretim üyesi oldukça araştıran kadromuz da oldukça inceleyen kadromuzda oldukça ve bu kadronun diğer bilim çevreleriyle araştırma kuruluşlarıyla bağları irtibatları devam ettikçe yeni konular hep gündeme gelecek hep tartışılacak hep kamuoyuna paylaşılacak kültür anlamında sanat anlamında.Kültür sanat açısından 1.sırada en önemli unsur olacağım lokomatif olduğunu kültür sanat açısından Kırklareli nde lokomatif olduğumu düşünüyorum."
"İnanıyorum inşallah eğitim ve kültür şehri, sanat şehri olmasında üniversitenin lokomatif rolü oynadığını ve gerçekten Kırklareli yi buraya doğru götürdüğünü görüyorum ben üniversiteyi üniversitenin bu şehri diğer kuruluşlar tabi ki herkes elinde geleni yapacak ama onlara fazla girmek istemiyorum.Özellikle tabi sivil toplum kuruluşlarına diğer yetkililere şunu söylemek isterim üniversiteyi biz ne kadar hızlı ve sağlıklı bir şekilde geliştirebilirsek bu şehrin kaderini bu şehrin geleceğe dönük aydınlık yüzü çok daha iyi gelişir. Şehrin dışa dönük yüzünü de üniversite sağlıyor. Onun için biraz da burada şunu üzerinde durmak lazım üniversite bu hinterlandı ile bu networkü ile bağlantılarıyla her alanda yürüttüğü ve yürüteceği faaliyetlerle şehir de ciddi anlamda bir dönüşümüz zorluyor. Bir dönüşüm kaçınılmaz il bünyesinde bunu da zorlayan tek unsur en önemli unsur üniversitedir."
"Üniversite bu şehri çok daha sağlıklı bir şehir olarak gelecekte nasıl olması gerekirse üniversite bugün bu görevi yapıyor ve şehirde herkese diyor ki üniversite bu şehri eğitim ve kültür şehri olarak dizayn edin, geleceğe böyle planlayın, tedbirleri buna göre alın ben size işaretleri veriyorum neler yapmanız gerektiğini ben size söylüyorum diyorum.
Üniversite bunu söylüyor öğrencisi ile öğretim üyesi ile bütün kadrosuyla Kırklarelin de yaşayan herkese yetkililere herkse bunu söylüyor.
Üniversite diyor ki Kırklareli gelecekte böyle yapılsın.Kırklareli yi gelecekte tasarlarken şunları şunları dikkate alın şu yönlerine dokunu şu yönlerini iyileştirin bu yönlerini geliştirin bu yönlerini kesinlikle yeniden ele alın bu yönlerini kesinlikle düzeltin uyarıcı bir görev yapıyor üniversite…"
"Şu haliyle baktığımızda Kırklareli tabiatı çok güzel iklimi çok güzel tarım çok önemli bir faaliyet iklim açısından coğrafya açısından bu faaliyetin burada devam etmesi gerekiyor.
Başka illerde,başka alanlarda,başka bölgelerde bulamayacağımız tarım için elverişli imkanlar var burada hayvancılığı da bunu yanına ilave edebiliriz bu tabiatı korunmalı bu bir sanayi kenti olmayacağı açık Kırklareli'nin olmasada iyi olur niye diyeceksiniz tarımı hayvancılığı çok rahat bir şekilde götürelim.
Tabiatı korunmuş olsun, yeşilliği korunmuş olsun bu çok önemli bir şey ama yeşilliği ile tabiatı ile geleceğe sanayileşmeden biraz nasibini almış ama düzenli sanayileşmiş organize sanayii bölgesi bunu gösteriyor bize sanayiden payını almış ama esas olarak tarıma ayrılmış arazilerini çok iyi işleyen koruyan ve şehrini de yeşil tabiatı koruyarak yeşilliği koruyarak güzel şekilde planlamış geleceğe tarım ve hayvancılıkla birlikte sanayiden de nasibini alarak güzel şirin tabiatla iç içe bir eğitim ve kültür şehri olması ben bunu öngörürüm şahsen ve buna birazda yani longozumu Demirköy bölgemizi de turizm açısından değerlendiren bir şehirdir.
İç turizm dış turizm açısından da değerlendiren bir şehir olarak görmek isterim.
Bana onu ifade ediyor yani orda ki tabiatı korumaktan başka ne düşünebilirsiniz. Korumak en büyük hedef olmalı onun katkısı çok büyük Kırklareli ne ve Türkiye ye bu tabiat bu ormanlar bu yeşillik bu longoz orda ki bitki çeşitliliği, canlı çeşitliliği Türkiye için büyük bir zenginlik Kırklareli için de büyük bir zenginliktir gelecekte de bu böyle kalmalı bunu korumalıyız.
Kırklareli nin çevresini aynı şekilde ekilip biçilir alanlar olarak korumalıyız.
Bir şekilde yapılaşmaya açılmamalı yapılaşma uğruna bu topraklara dokunulmamalı çok ciddi bir biçimde korunmalı böyle olursa Kırklareli çok güzel olur.
Aksi takdirde bir şekilde yeşil verimli araziye dokunulursa bu şehir çok kötü bozulur.Tabi özelliğini şirin özelliğini kaybeder."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol