Bölgeye güç katacak proje ÇED sürecinde

Hamitabat - Kırklareli Doğalgazlı Kombine Çevrim Santrali Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Başvuru Dosyası Bakanlıkça kabul edildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek.

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bölgenin enerji taleplerinin kesintisiz olarak karşılanması ve uzun vadede karşılaşılması muhtemel enerji darboğazının engellenmesinin amaçlandığı TEİAŞ'ın 154 kV Hamitabat-Kırklareli DGKÇS Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) Projesinin Bakanlığa sunulan ÇED Başvuru Dosyasının Bakanlıkça kabul edildiğini bildirdi. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada bu kapsamda ÇED süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Kırklareli Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebileceği kaydedildi.
Projenin ÇED Başvuru Dosyasındaki teknik olmayan özeti ise şöyle,
TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Kırklareli Merkez, Babaeski ve Lüleburgaz İlçe sınırları içerisinde 154 kV Hamitabat-Kırklareli DGKÇS Elektrik Enerjisi İletim Hattının (EEİH) tesisi ve işletilmesi planlanmaktadır. Planlanan proje ile bölgenin enerji taleplerinin kesintisiz olarak karşılanması ve uzun vadede karşılaşılması muhtemel enerji darboğazının engellenmesi amaçlanmaktadır.
Projenin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi kapsamında, güzergâhın sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere toplam 5 km genişliğinde bir koridor "inceleme alanı" olarak belirlenmiştir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmaları, bu koridor esas alınarak yürütülmektedir.
Proje kapsamında tesis edilecek EEİH, 154 kV geriliminde ve 44.200 m (44,2 km) uzunluğundadır. Etüt aşamasında hattın mümkün olduğunca yerleşim alanlarının uzağından geçirilmesine özen gösterilmiştir. Hattın tamamı Kırklareli ili sınırları içerisinde kalmakta olup Merkez, Babaeski ve Lüleburgaz ilçelerinden geçmektedir.
Tesis edilecek EEİH için hat boyunca 2 adet nihai direk, 20 adet ise some direği dikilmesi planlanmaktadır. Direklerin isabet ettiği alanlarda yoğun olmak üzere, güzergâhın sağından ve solundan 25 m olmak üzere toplam 50 m genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülecektir. Direklerin dikileceği alanlar dışında kalan yerlerin arazi yapısı geçici olarak değişecek, tesis çalışmaları tamamlandıktan sonra arazi eski haline getirilecektir. EEİH işletmeye alındıktan sonra tel altlarında tarım aktiviteleri devam ettirilebilecek, 30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği"nde belirtilen yaklaşım mesafelerine uyulmak kaydıyla konut ve benzeri yapılar inşa edilebilecektir.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu gereğince, direklerin isabet ettiği alanlar kamulaştırılacak, tel altları için ise irtifak hakkı tesis edilecektir. Hazırlanacak kamulaştırma planı doğrultusunda, ilgili parseller tespit edilip TEİAŞ tarafından oluşturulacak Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek fiyatlar üzerinden hak sahiplerine arazi bedelleri ödenecektir.
Projenin tesis aşamasında; kazı, inşaat, montaj vb. işlemlerden kaynaklanacak olası çevresel etkiler beklenmektedir. Tesis aşamasında gerek çalışacak personelden ve gerekse yapılacak inşaat, kazı, montaj vb. çalışmalardan dolayı hafriyat, atık su, katı atık, emisyonlar ve gürültü kirliliği oluşması beklenmektedir. Yürütülecek faaliyetlerde, söz konusu çevresel etkileri en aza indirmek için gerekli tedbirler alınarak ilgili mevzuat hükümlerine uyulacaktır. Projenin işletme aşamasında ise, insan ve çevre sağlığı açısından en önemli husus Elektromanyetik Alan (EMA)'dır. Proje güzergahı yerleşim yerlerinin mümkün olduğunca uzağından geçtiği için, EMA kaynaklı olumsuz bir etki beklenmemektedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol