Bölgemizin meşe balı keşfedilmeyi bekliyor

İlimizde arıcılık faaliyetlerinin artışı, arı üreticilerimizin profesyonel arıcılık anlayışının yaygınlaşması, bölge kalkınmasında özellikle orman köylerinin geçim kaynağı ve bölgenin ekonomik gelirlerinin artmasına, meşe balı önemli katkıda bulunması bekleniyor.
Bölgemiz orman köylerinde elde edilen meşe ifrazatı ballarının kardiyolojik rahatsızlıklar ve kanser hücrelerine karşı etkin rol oynayarak hastalıklardan koruduğunu, salgı ballarının yüksek tutarda polifenol içerdiğini berten, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sevgi Kolaylı özellikle meşe balı üzerine yaptığımız araştırmalarda ''antioksidan açısından son derece zengin ve vücut savunma sistemini güçlendirici etkisi yüksektir '' basın açıklamasında bulundu. Bölgemiz açısından Trakya arısı koruma bölgesinde yıldız dağları eteklerinde elde edilen Demirköy, Kofçaz ilçesi ve İl Merkezine bağlı köylerinde, meşe balı üretimi arı üreticileri tarafından gerçekleşmektedir.
İlimiz arıcısının, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Makine ekipman Desteğinden faydalanarak aldığı elektrikli bal süzme ve sır alma makineleri Müdürlük teknik personeli tarafından kullanıma hazırlanarak meşe balının hijyenik şartlarda süzülerek alınması sağlandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Eksik.bir haber son paragrafta anlamsiz

  2. kutsal ellerden yiyin balı 28 Ocak 2019 Pazartesi 18:07:09

    Bal binlerce yıldır insanlara doğanın sunduğu en görkemli şifa besinidir. Balın bu sağlık verici ve antiseptik özelliği sadece arıcıların en doğruca bilip uyguladıkları geleneksel ve sade yolla tüketime hazır hale getirmeleri ile korunabilmektedir. Öte yandan ise işin içine makinalar ile arıtma ve sahtekar hijyen masalı katılı modern yalan dolan girdiğinde sonuç ürün balın şeker şerbetine döndüğü de bilimsel bir gerçektir. Çıkarın aradan şu makinacı kodamanları köylünün bizzat kutsal elleriyle hazırladığı ve en sağlıklı ve hijyen ve bakir bal yine köylü tarafından sömürüsüz satılsın. dolan girdiğinde sonuç bir gerçektir.