"Birileri yesil meralardan, berrak sulardan rahatsiz oluyor"

Yenice Beldesinde, Yenice Belediyesi'nin ve halkin tüm müdahale ve protestolarina ragmen yapimina baslanan tas ocagina tepkiler çig gibi büyüyor. Geçtigimiz Pazartesi günü de Yenice Beldesinde Edirne Il Idare Bölge Mahkemesinden gelen bilirkisi heyeti tas ocagi yapilacak bölgede incelemelerde bulundu. Belde sakinlerinin ve birçok vatandasin bir bütün olarak, tas ocagi yapilmasina karsi çiktigi günde, Lüleburgaz TEMA Gönüllüsü Hakan Dedeoglu'da Yenice'de bulunarak tas ocagi yapilmamasi konusundaki kararligini gösterdi. 
Edirne Il Idare Kurulu'ndan gelen heyetin incelemesinin ardindan görüslerini aldigimiz Lüleburgaz TEMA Gönüllüsü Hakan Dedeoglu gazetemize çarpici açiklamalarda bulundu. 
Dedeoglu açiklamalarinda sunlari kaydetti;
"Bugün Trakya'da onlarca yüzlerce, belki de binlerce sorunun içerisinden bir tanesiyle yine karsi karsiya olduk. Yenice beldemiz agaçlik, neredeyse cennet benzeri bir noktamiz. Karlar erimis, buradan akan sular içilebilir nitelikte ve temiz. Gerek kentlerde gerekse Lüleburgaz ve asagidaki ovalarda yasam içinde ne yazik ki hepimizi degistirdiler. Her türlü gürültüye patirtiya alistik. Ancak burasi meralik, ormanlik çok verimli tarim alanlari. Buradaki canli hayatin sonlanmasi düzeyinde ne yazik ki bu tas ocagi önemli bir aksaklik getirmekte. Ama esas üzüldügüm konu su;
Birileri gelip Ankara'dan tespitte bulunuyor, yeri tespit ediyor, kisacasi olaylar seç begen noktasinda gelisiyor. Tek basina iktidar olmanin kudretini biliyoruz ama, ülkenin topraklarinin, varliklarinin talan edilmesi noktasinda tek basina iktidar olup, bu iktidar gücünün savunmasi olmayan güzellikler karsisinda ortaya koymak büyük haksizlik. Insan olmanin geregi olarak, yani ben bir çevre gönüllüsü olarak, TEMA Vakfi gönüllüsü olarak 17 yildir bir gün Yenice'de, bir gün, Lüleburgaz'da, bir gün Çapa'da Istanbul'da ya da Ergene'nin boyutunda ayni mücadele içerisinde kosturuyoruz. 
TEM otoyolunun özellikler güneyinde ortaya çikan kirlilikleri biliyoruz, görüyoruz, yasiyoruz. Trakya Üniversitesi Halk Sagligi Bilim Dali Baskanimiz Prof. Dr. Faruk Yorulmaz hocamizin bir yil içerisinde yapmis oldugu çalisma sonucunda saglik mahallesi ve çevresindeki 5 haneden birinde kanser oldugu tespiti ortaya çikti. Biz istiyoruz ki hiç olmazsa TEM'in kuzeyi temiz kalsin. Çünkü Ergene yeterince sanayilesme, ya da evsel atiklar ve tarim kirliligi sonucunda belli bir kirlilik düzeyine geldi. TEM'in kuzeyi yani balkanlar Istranca dereleri biliyorsunuz. Ergene nehrinde 85 tane irili ufakli deremiz var. Bunun hemen hemen yarisindan fazlasi kuzeyden güneye dogru Ergene'ye dogru kosturuyor. Tertemiz bir sekilde kosturuyor ve yükseklikten itibaren, akarak gidiyor. 
Ama bu özgür derelerimizi, bu tertemiz berrak sularimizi, oksijen orani çok yüksek olan bu sularimizdan ne yazik ki birileri rahatsiz oluyor. Bunu yok etmek için neredeyse her çatak basinda, her dere boyunda bir kirlilik yaratiyoruz. Yani bu ülkeyi gerçekten yok etmek için plan yapsak bu kadar yarismaci bir kirlilik hizi yasanamaz. Burada bugün saniyorum Yenice Belediye Baskanimizin önderliginde bir dava süreci baslatilmis oldu. Çagrilari üzerine TEMA Vakfi olarak biz hem Lüleburgaz, hem Kirklareli, hem diger çevredeki sivil toplum örgütleri çerçevesinde çagri üzerine katildik. Daha öncede gelmistik. Ancak noktayi bilmiyorduk. Gördük ki bölge gerçekten cennetin bir parçasi. Ama sirket almis bir anda, ben yaptim oldu noktasinda yolunu yapmis tasini dösemis ve çalismaya baslamis. 
Bugün Asliye Hukuk Edirne'den hakime hanim ve Baro Baskani Ahmet Bey meseleye katki koydular. Bilirkisi heyeti geldi. Umarim, topraktan yana canlilardan yana, yani bu kuslardan hayvanattan yana karar alirlar. Çünkü olur ya bu yörenin insanlarini sevmiyor olabilirler, ama hiç olmazsa topragina, suyuna umarim acirlarda bu tas ocagi buradan kalkar. Kirklareli Vali'mizin de buraya ÇED raporu gerekli degildir raporu verildigi söylendi. 
Sayin Valimizin genel anlamda bulundugu süre içerisinde çevreye olan duyarliligini izliyoruz. Gelip bu noktayi burada görüp degerlendirmesini istiyoruz. Burasi için dogru olan yürütmeyi durdurma kararinin en kisa zamanda verilerek burada sirket yetkilileri ile Yenice halkini karsi karsiya getirmezler. Sayin Belediye Baskanimizi, Meclis Üyelerimizi ve Yenice halkini bu hakli olduklari davalarindaki direnislerinden, mücadelelerinden dolayi kutluyorum" dedi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol