BÜYÜK İNKILAP VE KÜÇÜK POLİTİKA

Ünlü roman yazarı, Zoraki Diplomat, Atatürk'ün çevresi yazarlarından Yakup Kadri Karaosmanoğlu hayata veda ettikten sonra geride bıraktığı notlar arasında çok önemli bilgilere ulaşılmıştır. Bunlar kitaplaştırmadığı bilgilerdir. Birkaç kez bu bilgiyi yazılarım içinde geçirdim ama yine yazma ihtiyacını duyuyorum. Yakup Kadri Karaosmanoğlu diyor ki, "CUMHURİYET MUHALEFETİ İLE DOĞDU." Bu, tarihi bir tespittir. Doğan o muhalefet bugün de büyüyerek, yayılarak devam etmektedir.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ikinci tespitleri bastırma imkanı bulamadığı "BÜYÜK İNKILAP VE KÜÇÜK POLİTİKA" adlı kitabında yer almaktadır. 1976 yılında Milliyet Gazetesi Karaosmanoğlu'nun basılmayan bu kitabından 7-8 sayfa özet vermiştir. Bu özet bilgilerin ara başlıklarında Karaosmanoğlu Büyük Devrim'in engelleri üzerinde durmaktadır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'na göre, "Osmanlı Bürokrasisi Devrime(İnkılaba) Kement" vurmuştur. "İnkılabın Sivil ve Laik İrticanın Eline Teslim Edilmesi Gaflet" olmuştur. "Mustafa Kemal İnkılabı Tek Başına Yaratmıştır." "Son Türk İnkılabında Yıkılan ve Doğan Nizamın Zıt Unsurları İç İçedir." "MUSTAFA KEMAL YAPAYALNIZDIR" ve "Ekonomik Yönden Avrupa'dan 100 Yıl Geriyiz."
Ünlü yazar bunları 1976 yılında tespit edip de yayınlayamadığı kitabına yazmıştır. Bu başlıklara baktığımızda anlıyoruz ki bizim yazıp anlattığımız Mustafa Kemal başkadır. Örneğin, kim Mustafa Kemal'in yalnızlığını kitlelere söyleyip anlattı? "Kim Mustafa Kemal'in Türk İnkılabını Tek Başına Yaratan Kişi" olduğunu söylemiştir? Bu halk Mustafa Kemal Atatürk'ün yalnızlığını bilmiş midir? Onu yabancılar söyleyip yazmışlardır. Mesela Bulgar diplomat Paruşev "ATATÜRK/Demokrat Diktatör" adlı kitabında Mustafa Kemal'in yalnızlığından söz eder ve der ki: "Mustafa Kemal arkasına dönüp baktı, kimse yoktu. Yalnız kalmıştı. Çalışmalarına gündüzler yetmedi, geceleri de ekledi. Yalnızlığını gidermek için içti, Türk göğünden bir yıldız gibi kayıp geçti."
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun tespit edip yazdığı maddeler, kitapta yer alan bilgiler analiz edilmedikleri, yorumlanmadıkları, gerçek ve doğru bilgilerle açıklanmadıkları sürece Türk ulusu tarihinin en büyük önderini öğrenmiş olmayacaktır. Örneğin, Anadolu İhtilali'ni ve devrimini yaparken yanında kimler vardır? Yani 1789 Fransız İhtilali'ni yapan fikir, kültür, sanat adamları, aydınlar gibileri mi vardır? Hayır, hiç kimse yoktu. Mustafa Kemal'in filozofu, hatibi, yazarı, çizeri yoktur. Yaptığı yeniliklerin, reformların korunması, geliştirilmesi, halka anlatılması bile Osmanlı Memurları'na, Osmanlı yöneticilerine bırakılmış, onlara havale edilmiştir. Erzurum ve Sivas kongrelerinde Heyet-i Temsiliye'ye seçilenlerin içinde hacılar, hocalar, güçlü bir devletin himayesini isteyenler, aşiret reisleri, ayanlar mütegallibeler vardır. Biz bunların hiçbirini Mustafa Kemal'i harika anlatırken söylemedik. Çünkü bilmiyorduk, okumamıştık. Ortada bir, TEK ADAM YALNIZ ADAM vardır. Tabii İsmet İnönü hep yanındadır, onu hariç tutuyoruz. Sonunda Mustafa Kemal her şeyi halk yaptı diyecektir, millet başardı, millet yaptı, Ne Mutlu Türküm Diyene diyecektir. Dünyada böyle bir devlet adamı, böyle bir devrimci var mıdır? İşte biz halka bunun söyleyemedik. Heykellerine, kişiliğine saldıranlar bunları bilmeyenler tarafından yapılmaktadır. Dünyada görülmüş şey değildir.
Ne diyelim?

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol