Ali Fuat Şeker; "Devlet Ticaretten El Çekmeli"

Önadım Medya Grubu Haber Muhabirleri ile bir araya gelen, Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ve Kırklareli Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker açıklamalarında, Kırklarelili esnafların daha kazançlı günler için gerekli olan alt yapıyı el birliği ile inşa ettiklerini ve bu doğrultuda çalışmaları altına imza atmaya devam edeceklerini belirterek,  Kırklareli'ndeki esnafın en temel sıkıntısının çözümü konusunda gözlerinin TBMM'de olduğu esnafın ciddi sorunlarını hem Kırklareli hemde Türkiye Kamuoyu ile nelerin yapılabileceğinin önerileri ile paylaştı 

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ve Kırklareli Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker , "Kırklareli'nin her anlamda güzel, yaşanabilir ve zengin bir yer olması için yıllardır, şartların iyileştirilmesi için mücadele etmekteyiz. Bilinen ve bilinmeyen hizmetlerimiz ile Kırklareli sevdamızı gözler önüne sermekteyiz." Sözleri ile başladığı açıklamasında ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirleri ile bir araya geldi.
"Vatanımızı, Bayrağımızı, Ülkemizi kısacası Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği, Milli sınırlarımız ile çizilmiş olan bütünümüzün içindeki her şeyi seviyoruz. Hayatın her kesiminden insanının, her alanda esnafın ferah ve zenginlik içinde yaşaması en büyük hayalimizdir. Esnaf odaları olarak ilk öncelikli hedefimiz esnaf arkadaşlarımızın, kazançlarını artırarak daha verimli bir şekilde insanlara hizmet sunmalarını sağlamak" diyerek sözlerine devam eden Şeker, 2000 sonrası süreçte, Milyar dolarlık pastası ile günden güne büyüyen ve mahalle araları dâhil olmak üzere her yere el atan Büyük Marketler ile alakalı olarak hazırlanan yasanın hem esnaf hem de Odalar olarak beklentisi içerisinde olduklarını belirterek açıklamalarına devam etti.
Büyük Marketlerin mahalle aralarına dahi onlarca İŞ KOLU ile girmesi sonrası esnafın durumu, "Esnaf ve Sanatkarlarımızın en önemli sorunlarından biri, Perakende sektöründeki haksız ve insafsız rekabet ortamıdır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, sektör için çalışma kurallarının konulmaması küçük esnafı yok olma sürecine sokmaktadır. AB ülkelerinde kent merkezlerinin dışında tutulan büyük alış veriş merkezleri, Ülkemizin hemen hemen tüm illerinde mahalle aralarına kadar girmiştir. Bu durum Esnaf ve Sanatkarlarımızın muhatap olduğu haksız rekabete maruz bırakmaktadır. Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşları kendi mensupları ve bunların dışındaki kişilere gıda, konaklama ve benzeri alanlarda hizmet vermektedirler. Bu tip Kamu Kurum ve Kuruluşlar ticari hayatın içine girerek ve bir çok imkanı kullanarak (ucuz işçilik, elektrik, su, vergi indirimleri gibi ) düşük fiyat uygulamakta ve Esnaf Sanatkarlarla haksız rekabet ortamı yaratılmaktadır." Sözleri ile özetleyen Şeker, yapılması gerekenleri ise açıklamasının devamında Kırklareli kamuoyu ile paylaştı.
"Devlet ticaretten el çekmeli, bunu özel kesime bırakmalıdır." Cümlesinin ardından sıraladığı maddelerle Ülke ve Kırklareli kamuoyuna seslenen Ali Fuat Şeker esnafın ekonomik dar boğazdan kurtulması için yapılması gerekenleri ise, uğursuz bir sayı olarak bilinen 13 maddede sıraladı.
İşte, Şeker'in 13 maddelik
reçetesi
1- Haksız rekabetin önlenmesi açısından Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait kantin, kamp, misafirhane kuaför lokal gibi yerlerin kendi çalışanları dışında ki kişilere hizmet vermesi önlenmelidir.
2 - İş yeri kiralarında stopaj uygulamaları kalkmalıdır.
3 - İş yeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödemektedir.
4 - İş yerleri kiralık olan Esnaf ve Sanatkarlar faaliyetlerinden dolayı zararda etseler, bir başkasına ait olan vergiyi ödemekle yükümlüler.
5 - Bu çarpık yapının kısa zamanda değişmesi vergi yükünün gerçek geliri elde edenlerin üzerinde kalmasını sağlayacak ve sonuçta hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmayacaktır.
6 - Gecikme zammı ve gecikme faiz oranları düşürülmelidir.
7 - Herhangi bir nedenden vadesi ödenmeyen vergilerin hiç ödenmeyecek boyutlara ulaşması için gecikme zammı oranının enflasyon oranıyla uyumlu bir seviyede tutulması önemlidir.
8 - Esnaf ve Sanatkara asgari geçim indirimi getirilmelidir.
9 - Asgari geçim indirimi dünyanın her yerinde tüm gelir vergisi mükellefleri için uygulanırken ülkemizde sadece ücretli çalışanlar için uygulanmaktadır.
10 - Oysa Esnaf ve Sanatkarlarımızın çoğunluğu emeğiyle geçinen kanundaki ifadesiyle, iktisadi faaliyeti sermayesinden ziyade emeğine dayanan bir meslek grubudur.
11 - Dolayısıyla asgari geçim indirimi uygulamasının başta Esnaf ve Sanatkarlar olmak üzere tüm gelir vergisi mükelleflerini kapsaması, çağdaş bir vergilendirme sisteminin gereğidir.
12 - Esnaf ve Sanatkarlar ticari hayatın fidanlarıdır. İlk defe faaliyete başlayanların teşvik edilmesi gerek vergi mükellefi ve girişimci sayısının artması gerekse istihdamın üretimin artması bakımından son derece önemlidir.
13 - Bu sebeple ilk defa ticari faaliyete başlayacak olan Esnaf ve Sanatkarın belirli bir süre mesela ( 5 ) yıl süreyle gelir vergisinden muaf tutulması için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol