5'nci AK DÖNEM

27 Ağustos'ta AKP Kongresi, 28'inde Köşk'te devir-teslim töreni, Bugün ise 62'nci hükümet… Yani yeni kabine     şekilleniyor. Mustafa Şentop'un ismi Adalet Bakanlığı için geçerken, Numan Kurtulmuş'un adı ise bir çok görevde aynı anda okunmaya başlandı. Halk desteği ile kurulan 58, 59, 60, 61'nci hükümetlerin ardından 5'nci dönem AK Parti iktidarının şekillendirdiği kabine görevi alacak

10 Ağustos'ta 12. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın kendisinden sonraki AKP Genel Başkanı ve Başbakan adaylığı için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu açıklamasının ardından gözler yeni kabineye çevrildi.
Dün Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül'den 

Dış İşleri Bakanlığı için 2 isim
AKP'nin kurucu isimleri arasında yer alan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Davutoğlu'nun Dışişleri'ndeki halefi olabileceği belirtiliyor.
Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı koltuğunda yakın çalıştığı isimlerden MİT Müsteşarı Hakan Fidan da, uzun bir süredir Dışişleri Bakanlığı'na TBMM dışından atanabilecek bir isim olarak konuşuluyor.
Ancak AKP içinde, kritik süreçte Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'nı bırakmasının doğru olmayacağı görüşleri de dile getiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in ismi de, Çavuşoğlu'nun Dışişleri'ne kaydırılması halinde AB Bakanlığı için dile getiriliyor. Bir dönem Erdoğan'ın danışmanlığını da yapan Çelik'in adı Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.
Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı olan ve günlüklerini tutan isim olarak da bilinen Akdoğan'ın adı da Başbakan Yardımcılığı için kulislerde öne çıkıyor.
Kırklareli Üniversitesine ciddi katkıları Bakanlık sürecinde gerçekleşen Yıldırım, yeni kabinede yer bulacak
AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve AKP Genel Başkan Danışmanı olarak Erdoğan'ın yakınında bulunan Başdanışmanı Binali Yıldrım'ın, yaklaşık 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı kabineye dönmesi bekleniyor.
Yıldırım'ın kabineye girmemesi durumunda Erdoğan ile hükümet arasında koordinasyonla görevlendirilebileceği belirtiliyor.
Adalet Bakanlığı için Mustafa Şentop
Erdoğan'ın yakınındaki isimlerden AKP Genel Sekreter Haluk İpek ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un isimleri de Adalet Bakanlığı için telaffuz ediliyor.
Grup başkanvekilleri AKP kurucularından Nurettin Canikli ile Mahir Ünal da parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında gösteriliyor.
Son dönemde kabine dışında kalacağı yolunda iddialara konu olan Başbakan Yardımcısı ve Ali Babacan'ın, ekonomide istikrar için yerinde kalabileceği belirtiliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de görevini sürdürebileceği ifade ediliyor.
Kurtulmuş, Genel Başkan Yardımcısı mı? Kabineye mi?
AKP'nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş'un, ekonomi yönetimini takviye etmek üzere Başbakan Yardımcısı olarak kabineye alınabileceği belirtiliyor. Çalışma ekonomisi/sosyal politika alanında profesör olan Kurtulmuş, Erdoğan'ın davetini kabul edip AKP'ye rakip olarak kurduğu HAS Parti'yi feshederek AKP'ye katılmıştı.
Parti yönetiminde değişecek mi?
Davutoğlu, kabineye girecek isimlerin yerine kendisine yakın ve Erdoğan'ın itiraz etmeyeceği bazı isimleri kongreden sonra parti yönetimine atayacak. Davutoğlu'nun kabine listesini Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra 62. Hükümet kurulmuş olacak.
Hükümetin kuruluşu, hükümet programı, güven oylaması ve hükümetin güvenoyu alamaması durumuna ilişkin Anayasa hükümleri şöyle:
MADDE 109. - Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur.
Başbakan, Cumhurbaşkanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır.
Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir.
Göreve başlama ve güvenoyu
MADDE 110. - Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılır.
Bakanlar Kurulunun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunur ve güvenoyuna başvurulur. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesi
MADDE 116. - Bakanlar Kurulunun, 110 uncu maddede belirtilen güvenoyunu alamaması ve 99 uncu veya 111 inci maddeler uyarınca güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
Başbakanın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine kırkbeş gün içinde veya yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol