30 Ağustos Zaferi 92 yaşında

Tarihe şanlı Türk ordusunun zaferini yazdıran tarih olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ya da diğer adıyla Başkomutanlık Meydan Muharebesi Kırklareli'de de büyük coşkuyla kutlandı. Kırklareli'nin al bayraklarla süslendiği gün, Vilayet Meydanı'nda resmi tören gerçekleşti.  Kırklareli protokolünün katılımıyla gerçekleşen törende askeri geçiş, şiirler, konuşmalar ve halkın büyük zaferin sevincini yaşattığı alkışlar yer aldı.

Törenler, 30 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 09.00'da, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak ve Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu tarafından Vilayet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Törende Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan da hazır bulundu.
Çelenk Sunma Töreninin ardından, Kutlama Programı çerçevesinde Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Tugay Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte Valilik Makamında Devlet adına tebrikleri kabul etti.
30 Ağustos Cumartesi günü, bayraklarla donanan Kırklareli'de sabah 10.00'da resmi tören başladı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile devam eden törende daha sonra Vali Mustafa Yaman ve Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu halkı selamladı. Askeri araç ile halkı selamlayan Yaman ve Kesimoğlu ardından protokol ile selamlaştı. Konuşmalarla büyük zaferin sevincini konuklara aktaran konuşmaların ardından şiirler okundu. Anadolu Lisesi öğrencilerinin şiirleriyle zaferin derin izlerinin satırlarına kulak verildi.
Akdeniz'e şiiri ile büyük bir zaferin tarihini anlatan Kırklareli Anadolu Lisesi öğrencisi gür sesi ile Ata'sından emanet aldığı Cumhuriyet'in zafer şiirini seslendirdi.
26 Ağustos, gece sabaha karşı,
Topların çelik ağzı çaldı bir hücum marşı.
Bu ölüm bestesinin içinde yandı dağlar,
Altüst oldu siperler, eridi demir ağlar.
Fırtınadan yeleli, yıldırımdan kanatlı,
Alevlerin içinden geçti binlerce atlı.
Çığlıkla, iniltiyle sarsıldı, köşe bucak,
Savruldu gök yüzüne: kafa, kol, gövde, bacak!
Rüzgârlarla atbaşı yarış etti bu akın,
Şimdi yakınlar uzak, şimdi uzaklar yakın!
Akdeniz, ayakları altında ordumuzun,
Mavi bir atlas gibi serilmişti upuzun.
Çekti Kadifekale al bayrağını yine,
Güzel İzmir büründü yine eski rengine.
Süngüler ilk amaca tam on dört günde vardı,
O gururlu alınlar yere düşüp yalvardı.
Şanlı Türk Ordusu geçti
Başkomutanlık Meydan Muharebesi resmi töreninde konuşmalar ve şiirlerin ardından halkın alkışlarının doruğa ulaştığı an ise büyük zaferin kahramanları Türk askerleri geçiş yaptı. Resmi geçit töreninde askerler zaferin gururu yürüyüşüyle geçerken ardından askeri araçlar geldi. Askeri araçlarla geçişte yer alan gazi ve şehit yakınları ise halkın şükran dolu alkışlarıyla "Vatan sağ olsun" demelerinin karşılığını bir kez daha aldılar. Resmi geçit töreninde vatan savunmasında yer alan araçlar da tanıtılırken, halkın alkışları adeta doruk noktasındaydı.
Büyük bir tarih 30 Ağustos
Bir tarih ki sancakta göğe uzanan, fırtınalara göğüs gerip altın harflerle adını yazdıran. Düşmanın işgaline imanla karşı durup, yoksulluktan büyük bir zafer çıkaran milletin zaferinin bayramı 30 Ağustos. Ulu Önder Mustafa Kemal'in Başkomutanlığında gerçekleşen ve bu sebeple Başkomutanlık Meydan Muharebesi de denilen 30 Ağustos Zaferi ile düşman vatandan kovulmuş ve İzmir'in alınmasıyla da başarı taçlandırıldı. Denize dökülen askerlerin ardından kalan düşman askerleri ise dönemin dünyasına örnek olacak bir asalet ile esir alınmış be bu büyük zaferin ardından esir alınanlar arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de yer aldı.
Tarih 30 Ağustos 1922 dünya bu tarihi Türk zaferi olarak aklına kazırken, bu zafere giden yolda büyük kayıplar verildi. Türkiye Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü Büyük Taarruz'un galibiyetini ve düşman birliklerinin ülke sınırlarını terk ettiğinin sevinci olan bu tarihin ilk kutlaması ise 30 Ağustos 1923 tarihinde Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlandı.
CHP çelenk bıraktı
Büyük zaferin 92. yılında resmi törenin gerçekleşmesinin ardından Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk heykeline çelenk bırakan CHP Kırklareli İl Örgütü, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı CHP İl Başkanı Recep Zengin yaptı. Zengin, önemli bir zafer olduğunu ifade ettiği açıklamasında "Milletimizin eşi görülmemiş bir mücadele sergilediği Kurtuluş Savaşı'nı nihayete erdiren 30 Ağustos Zaferi'nin 92. yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde cesur milletimiz ve kahraman ordumuz bütünleşmesiyle, güçlü işgal ordularına karşı kazanılan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi şanlı Türk tarihinin bir özeti gibidir" sözlerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol