23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN O, NE ZAMANDI?

Bazı tarihçiler 23 Nisan 1920'de Ankara'da kurulan Millet Meclisini İstanbul'daki Meclis-i Mebussa'nın devamı olduğunu yazarlar. Onu da Mustafa Kemal'in daveti üzerine Ankara'ya gelen milletvekillerine bağlarlar. Bazıları ise Ankara'da toplanan meclisin bir İHTİLAL MECLİSİ olduğuna, Ankara Meclisi'nin Padişah Halifesi'nin hükümranlığı ile bir ilgisi bulunmadığı, Mustafa Kemal'in önderliğinde bambaşka bir dönemin başlangıcı olduğuna dikkati çeker. 1923’de kurulan Millet Meclisi tamamen YURTSEVERLER MECLİSİ'dir. Ankara'ya her türlü tehlikeyi göze alarak, dağları, bayırları, ovaları, dereleri aşarak Ankara'ya gelmişlerdir. Sivas Kongresi’ni yaparak tam yetki ile Ankara'ya gelen Mustafa Kemal'in cebinde parası olmadığı gibi gelen Milletvekillerinin de parası yoktur. Ankara o sıra küçük bir kasabadır. İmkânlar son derece kısıtlıdır. Meclis binasının çatısı akmaktadır. Parasız pulsuz bir MİLLET MECLİSİ 'dir. Kurtuluş Hareketinin lideri Ankara bakkallarına borçlanmıştır. Milletvekilleri 2-3 çeşit yemek yemekten bıkmışlardır.
Mustafa Kemal'e ricada bulunup et yemeği yemek istediklerini söylerler. Mustafa Kemal ancak bir öğün et yemeği çıkmasına izin verir. Çünkü meclisin parası yoktur. Mustafa Kemal dâhil birçok Milletvekili bakkallara borçlanmışlardır. Ankara Milletvekili Rıfat Börekçi halktan para toplayarak Mustafa Kemal'in şahsi borçlarını ödemiştir. Ankara Millet Meclisi normal bir meclis değildir. Memleketin kurtuluşuna, savaş yapmaya, halkı fedakârlıkta bulunmaya karar verecek bir meclistir. Ankara'ya gelmişlerdir ama Padişah Halifeciler çoktur. Böyle olmasına rağmen meclis önemli kararlara imza atmış bir meclistir. Memleketin kuruluşuna milletin idaresini şehsinde toplayan bir meclisle başlamak harekete meşruyet kazandırmıştır. Mustafa Kemal Anadolu İhtilalinin lideridir ama olağanüstü yetkilere, kararlar alıp uygulamaya yetkili değildir. Her şey Millet Meclisinde konuşulup tartışıldıktan sonra yürürlüğe girmektedir. O sıra Hükümet Meclisin hükümetidir. Mustafa Kemal hem meclis Başkanıdır hem Hükümet Başkanıdır.
23 Nisan 1920'de kurulan Ankara Meclisi olağanüstü bir meclistir. Zor şartlarda kurulmuş, Ankara'da toplanmıştır ve bu ilk meclis yeni bir dönemin kapısını açmıştır. Parlamenter bir yönetim düzeninin ilk adımı olmuştu. Bu bakımdan Türkiye Büyük Millet Meclisi padişah meclisi değildir. Halkın iradesini temsil eden meclistir.
Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduktan on yıl sonra doğmuşuz. Okula gitme yaşına geldiğimizde öğrenciler bu meclisin şarkısını söylüyorlardı. Şimdi tam metnini hatırlamıyorum ancak "23 NİSAN, NEŞE DOLUYOR İNSAN" demekle yetiniyorduk. Ankara'yı da "ANKARA ANKARA SENİ GÖRMEK İSTER HER BAHTI KARA" diyorduk. Çünkü Cumhuriyetin bütün kurumları sevinçle coşku ile karşılanmıştır. Ulusta bir kendini yaratma ruhu vardı. Mustafa Kemal bütün kararlarını, Türk halkına dayandırıyordu. Halkın adı geçtikçe de halk kendini hatırlıyor, seviniyordu. Kısaca Mustafa Kemal Padişah değildi. O, halktı, halkın önderi ve kurtarıcısı idi. Ulus ona inanıyor ve güveniyordu. Cumhuriyeti ilan ettikten sonra tozlu Anadolu yollarından halka gitti.
Ne diyelim, böyle bir kurtarıcıya dil uzatanları Tanrı bildiği gibi yapsın, ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Çocuk Bayramının 95. yıldönümü kutlu olsun.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol