23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN

1919-1920'de Milli Mücadeleyi Mustafa Kemal'in önderliğinde başlatanların birinci hedefi MİLLİ İRADE'yi mecliste toplamak, meclis kararları ile Milli Mücadeleyi ve işgal kuvvetleri ile savaşı başlatmaktı. Bu olayın 94. yıldönümü Çarşamba günü kutlandı. Günün ve olayın adı MİLLİ EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI'dır. Bu tarihi olayın önderi Mustafa Kemal EGEMENLİĞİN HALKIN, BAYRAMIN ÇOCUKLARIN olduğunu söylemiştir. 94 yıldan beri Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı 23 Nisan "ÇOCUK GÜNÜ" ve daha sonra Kırklareli Milletvekili ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Başkanı Dr. Fuat Umay'ın teklifi ile Meclisin açıldığı günle birleşerek, EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI olarak kutlanmaya başlanmıştır. Mustafa Kemal'in 23 Nisan'ı çocuklara bayram olarak armağan etmediğini söyleyip yazanlar Türk Tarih Kurumu Yayını Türkiye Himaye-i Etfal Cemiyeti kitabının 267.ncı sayfasını açıp okumalıdırlar. Mustafa Kemal düşmanlığı yapanlar tarihin yüz karasıdırlar.
Meclisin kuruluş gününün aynı zamanda Çocuk Günü ve Çocuk Bayramı olmasının elbetteki bir değil, birçok sebebi vardır. Çocuklar yarının büyükleri olacaklardır. Memleketi onlar yönetecek, milli iradeyi onlar temsil edeceklerdir. Onlara bu görevi küçük yaştan itibaren vermek ve öğretmek yararlı değil midir?
Türkiye Çocuk Davasında dünyaya örnek olmuştur. Türkiye'de ÇOCUK BAYRAMI'nı örnek alan ülkeler vardır. Mesela İsveç Çocuk Bayramını "ÇOCUK HAFTASI", Bulgaristan ÇOCUK GÜNÜ olarak kutlamaya başlamışlardır. Mustafa Kemal'in önderliğinde, Dr. Fuat Umay'ın Başkanlığında 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyaya örnek olmuştur. DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ'ne dönüşmüştür. Bu vesileyle şunu söylemekte yarar vardır. Mustafa Kemal Atatürk tarihi olaylarla YENİ TÜRKİYE'yi evrensel boyutlarda düşünüp taşımıştır. Çünkü kendisi, BÜYÜK DÜŞÜNCELERİN, BÜYÜK GÖRÜŞLERİN İNSANI idi. O'nu anlamak gerekir.
Tarihimizde EGEMENLİĞİN KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLET'TE olduğunu söyleyen Mustafa Kemal olmuştur. Padişahlar, Halifeler Milli İrade'yi milletten alıp, kendileri temsil etmişlerdir. Mustafa Kemal ise milletin iradesini onlardan yani Padişahlardan, Halifelerden, Sultanlardan alıp millete vermiş, Milli İrade'nin Kayıtsız Şartsız Milletin olduğunu Büyük Millet Meclisinin anlına yazmıştır. 94 yıldır milletin iradesi milletin seçtiklerince ve onların konuşup karar verdikleri TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'ndedir. Millet bunun bayramını yapmaktadır. Büyüklerimiz 23 NİSAN dediklerinde biz Çocuk Bayramı'nı anlar, "23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN" derdik.
Bayramlar mutlu sonuçlar vermiş Büyük Olaylar'ın toplumsal sevincidirler. Bu nedenle ulusun yaşadığı Büyük Olaylar'ın ulusa anlatılması, gereği gibi yaşatılması gerekir. Halk kutladığı bayramlarla onurlanır, gururlanır, moral bulur, milli ruhunu ateşlemiş olur. Böyle bilinirse bayramlar daha anlamlı olur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol