19 Kasım 2014 Dünya KOAH Günü

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü 19 Kasım Dünya KOAH günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada şu bilgiler verildi;
"Dünyada KOAH bilincini arttırmak üzere kurulan GOLD (global initiative of obstructive lung disease) ve dünya sağlık örgütünün önderliğinde T.C. sağlık bakanlığı ile ortak başlatılan GARD(global alliance against chronic respiratory diseases) Türkiye projesi kapsamında bu yıl 19 Kasım tarihi dünya KOAH günü olarak belirlenmiştir.
Böyle bir günün belirlenmesindeki amaç KOAH' ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi, risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurularının arttırılmasıdır.Bununla birlikte sağlıklı bir yaşam için, KOAH' dan korunmak ve ya KOAH' ın hızlı ilerlemesini engellemek için fiziksel aktivitenin öneminin vurgulanmasıdır.
KOAH zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik iltihabi yanıtı ile ilişkili, ilerleyici özellikte kalıcı havayolu kısıtlanması ile karakterize ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Semptomları; kronik öksürük, kronik balgam çıkarma ve nefes darlığıdır.
En yaygın risk faktörü sigara dumanıdır. Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile) ve çevresel tütün dumanı da koah gelişimine yol açmaktadır.
Bununla birlikte sağlıkta eşitsizlik, odun, tezek, kök benzeri yakıt kullanma, tozlu dumanlı işlerde çalışma en önemli çevresel risk faktörleridir.
Son yıllarda önemi artan fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlik de artık önemli bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
KOAH tüm dünyada önemli bir halksağlığı sorunudur. Günümüzde tüm dünyada 3. en sık ölüm nedenidir. Türkiye' de ise solunum sistemi hastalıklarından ölümler 4. Sırada yer almaktadır. Ülkemizde görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20 'dir. Başka bir değişle 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Ama sadece 10 koah hastasından biri doktora başvurmaktadır.
Kronik semptomları ve risk faktörlerine maruziyet öyküsü bulunan orta ve ileri yaştaki yetişkinlerde SPİROMETRİK incelemede (nefes testi) yerleşik hava yolu obstrüksiyonu saptanması tanıyı doğrular. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yapılması gereken ilk iş sigarayı bırakmaktır.
Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması, verilen ilaç tedavisinin doğru uygulanması, yanı sıra fiziksel aktivitelerin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması , hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır.
Tüm halkımızı KOAH' dan korunmak için sigaradan uzak durmaya ve günde en 30 dakika yürüyüş yapmaya davet ediyoruz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol